Class 11 Math Chapter 16 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Probability Chapter 16 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 11 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 11 Math NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Chapter 16 Probability MCQ Question Answer Solution.

Probability Class 11 Math Chapter 16 MCQ Question Answer


1. If A and B are any two events, then which of the following is not true ?
(A) P(A ∩ B) ≤ P(A ∪ B)
(B) P(A ∩ B) ≤ P(A)
(C) P(A) ≤ P(A ∩ B)
(D) P(B) ≤ P(A ∪ B)

Answer

Ans. (C) P(A) ≤ P(A ∩ B)


2. If A and B are two events such that P(A) = ½ , P(B) = 7/10  and P(A ∩ B) = 3/5 , then find P(A ∪ B).
(A) 7/10
(B) 9/10
(C) ¾
(D) ½

Answer

Ans. (B) 9/10


3. If 2/11  is the probability of an event then the probability of the event “not A” is
(A) 0
(B) 2/11
(C) 9/11
(D) -2/11

Answer

Ans. (C) 9/11


4. If a coin is tossed thrice, then the probability of getting 1 Tail and 2 Heads is
(A) ½
(B) ¼
(C) 1/8
(D) 3/8

Answer

Ans. (D) 3/8


5. Given p(A) = 3/5 and p(B) = 1/5 .Find p( A or B), if A and B are mutually exclusive events:
(A) 3/25
(B) 2/5
(C) 4/5
(D) 1/5

Answer

Ans. (C) 4/5


6. Three fair coins are tossed. The probability of getting exactly one head is :
(A) ½
(B) 1/8
(C) 3/8
(D) 1

Answer

Ans. (C) 3/8


7. A bag contains 5 white, 4 black and 6 red balls. A ball is drawn at random. The probability that the ball drawn is not white is :
(A) 1/3
(B) 4/15
(C) 2/5
(D) 2/3

Answer

Ans. (D) 2/3


8. Which of the following cannot be the probability of any event?
(A) 0
(B) 1
(C) 50%
(D) -1

Answer

Ans. (D) -1


9. What will be the number of outcomes if a fair coin is rolled 4 times?
(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 16

Answer

Ans. (D) 16


Leave a Comment

error: cclchapter.com