Coal and Petroleum Class 8 Science Chapter 5 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 5 MCQ Question Answer of Coal and Petroleum NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum MCQ Question Answer.

Coal and Petroleum Class 8 MCQ Question Answer

1. Which petroleum material is used instead of Coaltar in the construction of paved roads nowadays?
(a) Lubricant oil
(b) Paraffin wax
(c) Bitumen
(d) Kerosene oil

Answer

Ans. (c) Bitumen


2. What is the full form of CNG?
(a) Common Natural Gas
(b) Compressed Natural Gas
(c) Common New Gas
(d) Commercial Natural Gas

Answer

Ans. (b) Compressed Natural Gas


3. What is the full form of LPG?
(a) Liquid Petroleum Gas
(b) Local Petroleum Gas
(c) Lubricant Petroleum Gas
(d) Liquid Purified Gas

Answer

Ans. (a) Liquid Petroleum Gas


4. LPG is Used for
(a) Cooking Food
(b) Melting Metals
(c) Both A and B
(d) For Commercial Vehicles

Answer

Ans. (c) Both A and B


5. The place where Petroleum is separated into various constituents called?
(a) Petroleum Refinery
(b) Petrol Station
(c) Petroleum house
(d) None of these

Answer

Ans. (a) Petroleum Refinery


6. Coke is used in the manufacturing of 
(a) Gold Jewelry
(b) Making Steel from iron
(c) making of roads
(d) making in vehicle

Answer

Ans. (b) Making Steel from iron


7. The Resources that are present into limited quantity is called?
(a) Inexhaustible Resources
(b) Exhaustible Resources
(c) Both
(d) None of these

Answer

Ans. (b) Exhaustible Resources


8. Sunlight is which type of natural resource?
(a) Inexhaustible Resources
(b) Exhaustible Resources
(c) Both
(d) None of these

Answer

Ans. (a) Inexhaustible Resources


9. Petroleum is which type of natural resources?
(a) Inexhaustible Natural Resources
(b) Exhaustible Natural Resources
(c) Both
(d) None of these

Answer

Ans. (b) Exhaustible Natural Resources


Leave a Comment

error: Content is protected !!