Colonialism and the Countryside Class 12 History Chapter 10 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 10 objective type / mcq question answer of Colonialism and the Countryside NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History  Chapter 10 Colonialism and the Countryside MCQ Question Answer.

Colonialism and the Countryside Class 12 MCQ Question Answer


1. When the Permanent Settlement of Bengal was introduced ?
(A) 1791 AD
(B) 1792 AD
(C) 1793 AD
(D) 1795 AD

Answer

Ans. (C) 1793 AD


2. With whom the Bengal’s Permanent Settlement was signed ?
(a) With Zamindars.
(b) With Farmers
(c) With Villages
(d) None of these

Answer

Ans. (a) With Zamindars.


3. When the treaty of Allahabad took place?
(A) 1761
(B) 1765
(C) 1805
(D) 1793

Answer

Ans. (B) 1765


4. When was the first revenue settlement implemented in the Mumbai Deccan?
(A) 1793
(B) 1857
(C) 1765
(D) 1818

Answer

Ans. (D) 1818


5. Where was the colonial rule first established?
(A) Kerala
(B) Bihar
(C) Bengal
(D) Rajasthan

Answer

Ans. (C) Bengal


6. Who were known as ‘Rayat’ ?
(A) Zamindar
(B) Sahukar
(C) Peasant
(D) Village

Answer

Ans. (C) Peasant


7. Which implement was used by the Paharias in cultivation ?
(a) Plough
(b) Kudal
(c) Darati
(d) Tractor

Answer

Ans. (b) Kudal


8. When did the Santhals revolt against British ?
(A) In 1845 AD
(B) In 1855 AD
(C) In 1865 AD
(D) In 1875 AD

Answer

Ans. (B) In 1855 AD


9. What tools did the Santhals use for farming?
(A) Plough
(B) Kudal
(C) Darati
(D) Tractor

Answer

Ans. (A) Plough


10. What is the revenue system implemented in the Mumbai Deccan called?
(A) permanent settlement
(B) Ryotwari
(C) Mahalwadi
(D) None of these.

Answer

Ans. (B) Ryotwari.


11. When did the civil war start in America?
(A) 1865
(B) 1861
(C) 1900
(D) 1785

Answer

Ans. (B) 1861


12. When was the Deccan Riots Report presented in the British Parliament?
(A) 1793
(B) 1757
(C) 1857
(D) 1878

Answer

Ans. (D) 1878


13. What was Damin e Koh?
(A) a king
(B) Farmer
(C) the territory where the Santhals were settled
(D) sea

Answer

Ans. (C) The area where the Santhals were Ans. shed.


14. When did the English East India Company acquire the civil rights of Bengal?
(A) 1793
(B) 1857
(C) 1765
(D) 1947

Answer

Ans. (C) 1765


15. Which Governor General implemented the Isthmari Settlement in Bengal?
(A) Cornwallis
(B) Dalhousie
(C) Curzon
(D) mountbatten

Answer

Ans. (A) Cornwallis.


Leave a Comment

error: Content is protected !!