Combustion and Flame Class 8 Science Chapter 6 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 6 MCQ Question Answer of Combustion and Flame NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame MCQ Question Answer.

Combustion and Flame Class 8 MCQ Question Answer

1. Which of the Following is Combustible material?
(a) Iron Nails
(b) Glass
(c) Paper
(d) Stone Piece

Answer

Ans. (c) Paper


2. The lowest temperature at which a substance catches fire is called?
(a) Combustion
(b) Ignition Temperature
(c) rapid temperature
(d) none of these

Answer

Ans. (b) Ignition Temperature


3. A large amount of gas and heat formed in reaction is called?
(a) Rapid Combustion
(b) Spontaneous Combustion
(c) Explosion
(d) None of these

Answer

Ans. (c) Explosion


4. Fuel Efficiency is Measured in
(a) Kilogram per joule
(b) Kilojoule per Kilogram
(c) Joule per kilogram
(d) Kilogram per joule

Answer

Ans. (b) Kilojoule per Kilogram


5. A Liquid Fuel is used in Homes is 
(a) CNG
(b) Wood
(c) LPG
(d) Petrol

Answer

Ans. (c) LPG


6. Which of the following is hottest part of a flame?
(a) Outer Zone
(b) Middle Zone
(c) Innermost Zone
(d) None of these

Answer

Ans. (a) Outer Zone


7. Which of the following is least hot part of a flame?
(a) Outer Zone
(b) Middle Zone
(c) Innermost Zone
(d) None of these

Answer

Ans. (c) Innermost Zone


8. Which Gas is used to control fire?
(a) LPG
(b) CNG
(c) CO2
(d) H2O

Answer

Ans. (c) CO2


Leave a Comment

error: Content is protected !!