Components of Food Class 6 Science Chapter 2 MCQ Question Answer – NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Components of Food Chapter 2 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 6 Science Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 6 Science NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Chapter 2 Components of Food MCQ Question Answer ( प्रश्न उत्तर ) Solution.

Components of Food Class 6 Science Chapter 2 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.

1. Which of the following nutrients is called “energy giving food”?
(A) fats
(B) carbohydrates
(C) both
(D) none

Answer

Ans. (C) both


2. Which of the following is called “bodybuilding foods”?
(A) carbohydrates
(B) fats
(C) water
(D) protein

Answer

Ans. (D) protein


3. Which of the following vitamin helps our body to use calcium for bones and teeth.
(A) vitamin A
(B) vitamin C
(C) vitamin D
(D) vitamin k

Answer

Ans. (C) vitamin D


4. Which of the following disease is caused by deficiency of iodine?
(A) Scurvy
(B) goiter
(C) anaemia
(D) Rickets

Answer

Ans. (B) goiter


5. Which of the following disease is caused by deficiency of iron?
(A) Scurvy
(B) goiter
(C) anemia
(D) Rickets

Answer

Ans. (C) anemia


6. Which of the following happens in the deficiency of protein?
(A) diarrohea
(B) anemia
(C) rickets
(D) scurvy

Answer

Ans. (A) diarrohea


7. Deficiency of which vitamin causes rickets?
(A) vitamin A
(B) vitamin C
(C) vitamin D
(D) vitamin B1

Answer

Ans. (C) vitamin D


8. Deficiency of which vitamin causes scurvy?
(A) vitamin A
(B) vitamin C
(C) vitamin D
(D) vitamin B1

Answer

Ans. (B) vitamin C


9. Which of the following statement is is true?
(A) vitamin A – loss of vision
(B) vitamin B1 – Beriberi
(C) vitamin D – rickets
(D) all of these.

Answer

Ans. (D) all of these.


Leave a Comment

error: Content is protected !!