Conservation of Plants and Animals Class 8 Science Chapter 7 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 7 MCQ Question Answer of Conservation of Plants and Animals NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals MCQ Question Answer.

Conservation of Plants and Animals Class 8 MCQ Question Answer

1. Major Cause of desertification is 
(a) Heavy Rainfall
(b) Flood
(c) Drought
(d) Fire

Answer

Ans. (c) Drought


2. What is the Condition of Drought?
(a) less rainfall
(b) No rainfall
(c)  Both A and B
(d) heavy rainfall

Answer

Ans. (c)  Both A and B


3. Flora is used for
(a) Plant
(b) Animals
(c) Both A and B
(d) None of the above

Answer

Ans. (a) Plant


4. Fauna is used for
(a) Plant
(b) Animals
(c) Both A and B
(d) None of the above

Answer

Ans. (b) Animals


5. Species that found in particular area is called?
(a) Endemic Species
(b) Endangered Species
(c) Extinct Species
(d) Vulnerable Species

Answer

Ans. (a) Endemic Species


6. Species that are near to Extinct is called?
(a) Endemic Species
(b) Endangered Species
(c) Extinct Species
(d) Vulnerable Species

Answer

Ans. (b) Endangered Species


7. The book that keep record of endangered animals is called?
(a) Orange data book
(b) Blue data book
(c) Black data book
(d) Red data book

Answer

Ans. (d) Red data book


8. Reinstalling of plants is called?
(a) Reforestation
(b) Recycling
(c) Migration
(d) Deforestation

Answer

Ans. (a) Reforestation


9. Moving of birds and animals from one place to another is called?
(a) Reforestation
(b) Recycling
(c) Migration
(d) Deforestation

Answer

Ans. (c) Migration


 

Leave a Comment

error: Content is protected !!