Crop Production and Management Class 8 Science Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 1 MCQ Question Answer of Crop Production and Management NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management MCQ Question Answer.

Crop Production and Management Class 8 MCQ Question Answer

1. The Process of removal of weeds from the field is called?
(a) weedicides
(b) harvesting
(c) Irrigation
(d) Weeding

Answer

Ans. (d) Weeding


2. The crop grown in rainy season is called?
(a) Rabi crop
(b) Kharif crop
(c) both
(d) None of these

Answer

Ans. (b) Kharif crop


3. The crop grown in winter season is called
(a) Rabi crop
(b) Kharif crop
(c) both
(d) None of these

Answer

Ans. (a) Rabi crop


4. The first step before growing crop is 
(a) Irrigation
(b) Preparation of Soil
(c) Harvesting
(d) Weeding

Answer

Ans. (b) Preparation of Soil


5. Control of Weeds with chemical is called?
(a) Weeding
(b) Threshing
(c) Weedicides
(d) All of these

Answer

Ans. (c) Weedicides


6. Wheat is a
(a) Rabi crop
(b) Kharif crop
(c) both
(d) none

Answer

Ans. (a) Rabi crop


7. Growing of same kind of Plants on a large area is called?
(a) Crop
(b) Weeds
(c) Irrigation
(d) All of these

Answer

Ans. (a) Crop


8. Paddy is a
(a) Rabi crop
(b) Kharif crop
(c) both
(d) none

Answer

Ans. (b) Kharif crop


9. Gram is a 
(a) Rabi crop
(b) Kharif crop
(c) both
(d) none

Answer

Ans. (a) Rabi crop


10. Cotton is a
(a) Rabi crop
(b) Kharif crop
(c) both
(d) none

Answer

Ans. (b) Kharif crop


 

Leave a Comment

error: Content is protected !!