Electric Charges and Fields Class 12 Physics Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 Physics Chapter 1 objective type / mcq question answer of Electric Charges and Fields NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 Physics MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 Physics NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 Physics Chapter 1 Electric Charges and Fields MCQ Question Answer.

Electric Charges and Fields Class 12 MCQ Question Answer


1. Two charges +1µC and +4µC are situated at a distance in air. The ratio of forces acting on them is :
(A) 1:4
(B) 4:1
(C) 1:1
(D) 1 : 16

Answer

Ans. (D) 1 : 16


2. Process of sharing the charges with the earth is called
(A) conduction
(B) insulation
(C) earthing
(D) charging

Answer

Ans. (C) earthing.


3. SI unit of k (proportionality constant in coulomb’s law) is :
(A) N1 C-2/m2
(B) Nm2/C2
(C) N-1C2m2
(D) N-1C2m1

Answer

Ans. (A) N1 C-2/m2.


4. Quantization of charge was experimentally demonstrated by …..in 1912.
(A) Millikan
(B) Albert Einstein
(C) lavioser
(D) Niels bohr

Answer

Ans. (A) Millikan


5. There are about …….. electrons in a charge of -1 coulomb.
(A) 0
(B) 1
(C) 1.6 x 1019
(D) 6.24×1018

Answer

Ans. (D) 6.24×1018


6.Nature of electric force between two protons is:
(A) Attractive
(B) Neutral
(C) Repulsive
(D) None of the above.

Answer

Ans. (C) Repulsive


7. The force of repulsion between two positively charged particles is F. When distance between them is made one fourth, what will be the value of this force ?
(A) four times
(B) two times
(C) half
(D) sixteen times

Answer

Ans. (D) sixteen times


8. The force of repulsion between two negatively charged particles is F. When distance between them is halved, what will be the value of this force ?
(A) four times
(B) two times
(C) half
(D) sixteen times

Answer

Ans. (A) four times


9. The charge on an atom is:
(A) 0 C
(B) 1 C
(C) 1.6 x 10-19 C
(D) — 1.6×10-19 C

Answer

Ans. (D) — 1.6×10-19 C


10. The charge on a neutron is :
(A) 0 C
(B) 1.6x 10-19 C
(C)-1.6×10 C
(D) 1 C

Answer

Ans. (A) 0 C


11. The charge on an Proton is :
(A) O C
(B) 1 C
(C) 2.6 x 1019 C
(D) + 1.6 x 10-19 C

Answer

Ans. (D) + 1.6 x 10-19 C


12. SI unit of electric charge is :
(A) Ampere
(B) Coulomb
(C) Volt
(D) None.

Answer

Ans. (B) Coulomb


Leave a Comment

error: Content is protected !!