Framing the Constitution Class 12 History Chapter 15 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 15 objective type / mcq question answer of Framing the Constitution NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History  Chapter 15 Framing the Constitution MCQ Question Answer.

Framing the Constitution Class 12 MCQ Question Answer


1. Which is the National Language of India?
(A) Hindi
(B) Sanskrit
(C) Urdu
(D) None of these.

Answer

Ans. (A) Hindi


2. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pt. Jawahar Lal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. B. R. Ambedkar

Answer

Ans. (D) Dr. B. R. Ambedkar


3. The Indian Constitution was passed in:
(A) 26 December, 1946 AD
(B) 26 November, 1949 AD
(C) 26 August, 1947 AD
(D) 26 January, 1950 AD

Answer

Ans. (D) 26 January, 1950 AD


4. Who presided over the First Session of the Constituent Assembly?
(A) Dr. Sachchidanand Sinha
(B) Sardar Patel
(C) Dr. B. R. Ambedkar
(D) Mahatma Gandhi

Answer

Ans. (A) Dr. Sachchidanand Sinha


5. Who was the permanent Head of the Constituent Assembly of India ?
(A) S. N. Mukherjee
(B) Dr Rajendra Prasad
(C) Dr Bhimrao Ambedkar
(D) sardar Patel

Answer

Ans. (B) Dr Rajendra Prasad


6. Which plan was instrumental in making the Indian Constitution?
(A) Cripps Plan
(B) Cabinet Mission Plan
(C) Shimla Plan
(D) Gandhi Plan

Answer

Ans. (B) Cabinet Mission Plan


7. How many members are constituted in Constituent Assembly?
(A) 289
(B) 489
(C) 589
(D) 389

Answer

Ans. (D) 389


8. What was the meaning of Secular State ?
(A) Based on one religion
(B) Respect of all religions
(C) In favour of Hindu Religion
(D) In favour of Islam

Answer

Ans. (B) Respect of all religions.


9. How many days were the meetings of the Constituent Assembly held ?
(A) 125 days
(b) 145 days
(c) 155 days
(D) 165 days

Answer

Ans. (D) 165 days


10. Where the Constitution of the Muslim League was prepared ?
(A) Lahore
(B) Dhaka
(C) Karachi
(D) Rawalpindi

Answer

Ans. (B) Dhaka


11. When the Indian Constitution was introduced ?
(A) 26 January, 1951 AD
(B) 25 January, 1952 AD
(C ) 26 January, 1953 AD
(D) 26 January, 1950 AD

Answer

Ans. (D) 26 January, 1950 AD


12. Who was the constitutional advisor of Constituent Assembly ?
(A) Sri B. N. Rao
(B) Sardar Patel
(C) Pt. Jawaharlal Nehru.
(D) Dr. Rajendra Prasad

Answer

Ans. (A) Sri B. N. Rao


13. Where the first meeting of the Constituent Assembly took place ?
(A) Delhi
(B) Bombay
(C) Calcutta
(D) Madras

Answer

Ans. (A) Delhi


14.Who was the first President of Independent India ?
(A) Pt. Jawaharlal Nehru
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sardar Patel
(D) Mahatma Gandhi

Answer

Ans. (B) Dr. Rajendra Prasad


15. When the Constituent Assembly was formed ?
(A) 1944 AD
(B) 1942 AD
(C) 1946 AD
(D) 1950 AD

Answer

Ans. (C) 1946 AD


16. When Cabinet mission declared its Constitutional Plan ?
(A) 16 May, 1945 AD
(B) 16 May, 1946 AD
(C) 16 May, 1944 AD
(D) 16 May, 1947 AD

Answer

Ans. (B) 16 May, 1946 AD


17. Mahatma Gandhi favoured which language as National Language ?
(A) Hindi
(B) Urdu
(C) Hindustani
(D) Sanskrit

Answer

Ans. (C) Hindustani


18. How many Clauses consist in the Indian Constitution ?
(A) 390
(B) 392
(C) 395
(D) 398

Answer

Ans. (C) 395


Want to Support our Work

Leave a Comment

error: Content is protected !!