Fun With Magnets Class 6 Science Chapter 13 MCQ Question Answer – NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Fun With Magnets Chapter 13 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 6 Science Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 6 Science NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Chapter 13 Fun With Magnets MCQ Question Answer ( प्रश्न उत्तर ) Solution.

Fun With Magnets Class 6 Science Chapter 13 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.


1. Which of the following is magnetic materials?
(A) Iron
(B) Nickel
(C) Cobalt
(D) All of the above

Answer

Ans. (D) All of the above


2. How many magnetic poles does  a magnet have?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer

Ans. (B) 2


3. Which of the following statement is not true?
(A) Opposite poles attract each other
(B) Similar poles repel one another
(C) Each magnet has three poles
(D) Each magnet has two poles

Answer

Ans. (C) Each magnet has three poles


4. Which of the following is a natural magnet?
(A) Magnetite
(B) Iron
(C)  Nickel
(D)  Graphite

Answer

Ans. (A) Magnetite


5.  The substances having the property of attracting iron are known as
(A) Battery
(B) Magnets
(C) Cell
(D) Iron

Answer

Ans. (B) Magnets


6. Which of the following are the poles of a magnet?
(A) North Pole and South Pole
(B) North Pole and West Pole
(C)  East Pole and West Pole
(D) None of the above

Answer

Ans. (A) North Pole and South Pole


7. Compass is a device used to find ………… of an object.
(A) distance
(B) speed
(C) direction
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) direction


8.  Same poles of two different magnets
(A) attract each other
(B) repeal each other
(C) May be attract or may repel
(D) Not sure

Answer

Ans. (B) repeal each other


9. Different poles of two different magnets
(A) attract each other
(B) repeal each other
(C) May be attract or may repel
(D) Not sure

Answer

Ans. (A) attract each other


10. Magnets loose their properties when they are
(A) heated
(B) hammered
(C) dropped from some height
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above


11. Magnets should be kept away from which of the following?
(A) mobiles, CDs
(B) computers, music system
(C) television, cassettes
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above


12. Which of the following is true regarding the property of a paper?
(A) It is a magnetic material
(B) It is a non magnetic material
(C) It may be magnetic or non magnetic
(D) None of the above.

Answer

Ans. (B) It is a non magnetic material


13. In the following pairs of magnetic poles which of the following represents attraction?
(A) N-N
(B) S-S
(C) N-S
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) N-S


14. Magnets were discovered by
(A) Magnes
(B) Albert Einstein
(C) Newton
(D) CV Raman

Answer

Ans. (A) Magnes


15. Magnets were discovered in which country?
(A) India
(B) Greece
(C) China
(D) America

Answer

Ans. (B) Greece


 

Leave a Comment

error: cclchapter.com