History and Sports – The Story of Cricket Class 9 History Chapter 7 MCQ Question Answer

Class 9 History History and Sports – The Story of Cricket MCQ Question Answer NCERT Solution. NCERT Class 9 History MCQ Question Answer and Important Question Answer in Hindi also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 History Chapter 7 History and Sports – The Story of Cricket MCQ Question Answer.

History and Sports – The Story of Cricket  Class 9 MCQ Question Answer


1. The name of ICC was changed from the Imperial Cricket Conference  to
(A) Imperial Cricket Council
(B) International Cricket Council
(C) International Cricket Conference
(D) Indian Cricket Conference

Answer

Ans. (C) International Cricket Conference


2. Which community were the first Indian community to set up a cricket club in India?
(A) The Parsis
(B) The British
(C) The Portuguese
(D) The Chinese

Answer

Ans. (A) The Parsis


3. What is the length of the Cricket Pitch?
(A) 20 yards
(B) 22 yards
(C) 28 yards
(D) 30 yards

Answer

Ans. (B) 22 yards


4. Where the world’s first cricket club was formed?
(A) Paris
(B) London
(C) Hambledon
(D) Mumbai

Answer

Ans. (C) Hambledon


5. Full form of MCC is
(A) Marylebone Cricket  Club
(B) Marylebone Cricket  Council
(C) Marylebone Cricket  Conference
(D) Marylebone Cricket  Conductor

Answer

Ans. (A) Marylebone Cricket  Club


6. In which year MCC was founded?
(A) 1767
(B) 1778
(C) 1787
(D) 1799

Answer

Ans. (C) 1787


7. Who was the first Test Match Captain of India?
(A) Sachin
(B) Palwankar Vithal
(C) Palwankar Baloo
(D) CK Naidu

Answer

Ans. (D) CK Naidu


8. The Calcutta Cricket Club was established in
(A) 1787
(B) 1792
(C) 1799
(D) 1815

Answer

Ans. (B) 1792


9. India entered the world of Test cricket in which year?
(A) 1792
(B) 1865
(C) 1932
(D) 1975

Answer

Ans. (C) 1932


10. The first Test match was played between England and
(A) Australia
(B) France
(C) America
(D) West Indies

Answer

Ans. (A) Australia


11. In which year Test Cricket origins?
(A) 1792
(B) 1833
(C) 1877
(D) 1932

Answer

Ans. (C) 1877


12. In which year the first Cricket World Cup was staged?
(A) 1792
(B) 1877
(C) 1975
(D) 1982

Answer

Ans. (C) 1975


13. The first written Laws of Cricket were drawn up in
(A) 1695
(B) 1717
(C) 1744
(D) 1792

Answer

Ans. (C) 1744


14. Who proved the cricket as marketing potential?
(A) CK Naidu
(B) Mr. Packer
(C) Sachin
(D) Neeraj

Answer

Ans. (B) Mr. Packer


Leave a Comment

error: Content is protected !!