India – Size and Location Class 9 Geography Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 9 Geography India – Size and Location MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Geography Chapter 1 India – Size and Location MCQ Question Answer.

India – Size and Location Class 9 MCQ Question Answer

Chapter 1 Short MCQ Question Answer

1. What is the latitude extension of India?
(a) 8°4’N to 37°6’N
(b) 8°4’N to 23°30’N
(c) 10°4’N to 23°30’N
(d) 12°4’N to 37°6’N

Answer

Ans. (a) 8°4’N to 37°6’N


2. What is the longitude extension of India?
(a) 8°4’N to 37°6’N
(b) 68°7’E to 97°25’E
(c) 23°30’N
(d) none

Answer

Ans. (b) 68°7’E to 97°25’E.


3. The tropic of Cancer passes through-
(a) 23°30’S
(b) 23°30’N
(c) 8°4’N
(d) 37°6’N

Answer

Ans. (b) 23°30’N


4. Which is the largest country of world in terms of area?
(a) Russia
(b) China
(c) India
(d) Pakistan

Answer

Ans. (a) Russia


5. Which is the largest country of world in terms of population?
(a) Russia
(b) China
(c) Pakistan
(d) America

Answer

Ans. (b) China


6. India’s rank in the world in terms of area is
(a) 4th
(b) 1st
(c) 6th
(d) 7th

Answer

Ans. (d) 7th


7. from Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of how many hours?
(a) 2
(b) 1
(c) half
(d) none.

Answer

Ans. (a) 2


8. The standard meridian of India passing through –
(a) 82°30’E
(b) 23°30’N
(c) 8°4’N
(d) 37°6’N

Answer

Ans. (a) 82°30’E


9. Palk Strait separates India from which country?
(a) Sri Lanka
(b) pakistan
(c) China
(d) Bangladesh

Answer

Ans. (a) Sri Lanka


10. In India, tropic of Cancer passes through how many Indian states?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 9

Answer

Ans. (c) 8


11. The Tropic of Cancer does not pass through
(a) Rajasthan
(b) Orissa
(c) Chhattisgarh
(d) Tripura.

Answer

Ans. (b) Orissa


12. Uttaranchal, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with
(a) China
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Myanmar.

Answer

Ans. (c) Nepal.


13. India’s total area is how much percent of the total geographical area of the world?
(a) 2.9%
(b) 2.4%
(c) 3.6%
(d) 30%

Answer

Ans. (b) 2.4%.


4 thoughts on “India – Size and Location Class 9 Geography Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution”

  1. Your questions where really amazing. I made mistakes in few but I will surely do it. Chayo! Chayo!!

    Reply
    • This experience
      Is really amazing👍👍……
      Thanku for this wonderful preparation for exam…..
      𝙏𝙝𝙖𝙣𝙠𝙪 𝙊𝙣𝙘𝙚
      𝘼𝙜𝙖𝙞𝙣!!…..

      Reply
  2. This experience
    Is really amazing👍👍……
    Thanku for this wonderful preparation for exam…..
    𝙏𝙝𝙖𝙣𝙠𝙪 𝙊𝙣𝙘𝙚
    𝘼𝙜𝙖𝙞𝙣!!…..

    Reply
  3. To good question thanks you very much wonderful prepration of exam thank you so much

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!