Land Resources and Agriculture Class 12 Geography Chapter 5 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 भूगोल / bhugol / Geography in hindi Chapter 5 objective type / mcq question answer of Land Resources and Agriculture NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 Indian People and Economy NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 Geography Indian People and Economy Chapter 5 Land Resources and Agriculture MCQ Question Answer.

Land Resources and Agriculture Class 12 MCQ Question Answer

1. Which one of the following is a land-use category?
(A) Fallow land
(B) Marginal land
(C) Net Area Sown
(D) Culturable Wasteland

Answer

Ans. (B) Marginal land


2. What one of the following is the main reason due to which share of forest has shown an increase in the last forty years?
(A) Extensive and efficient efforts of afforestation
(B) Increase in community forest land
(C) Increase in notified area allocated for forest growth
(D) Better peoples’ participation in managing forest area.

Answer

Ans. (C) Increase in notified area allocated for forest growth


3. Which one of the following is the main form of degradation in irrigated areas?
(A) Gully erosion
(B) Wind erosion
(C) Salinisation of soils
(D) Siltation of land

Answer

Ans. (C) Salinisation of soils


4. Which one of the following crops is not cultivated under dryland farming?
(A) Ragi
(B) Jowar
(C) Groundnut
(D) Sugarcane

Answer

Ans. (D) Sugarcane


5. In which of the following group of countries of the world, HYVs of wheat and rice were developed?
(A) Japan and Australia
(B) U.S.A. and Japan
(C) Mexico and Philippines
(D) Mexico and Singapore

Answer

Ans. (C) Mexico and Philippines


6. Which one of the following crops is not cultivated under wetland farming?
(A) rice
(B) jute
(C) Groundnut
(D) Sugarcane.

Answer

Ans. (C) Groundnut


7. Which of the following is the rank of India in production of cotton?
(A) first
(B) second
(C) third
(D) fourth

Answer

Ans. (B) second.


8. Which of the following are varieties of coffee?
(A) arabika
(B) robusta
(C) liberica
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above.


9. Which country is the largest producer of coffee in the world?
(A) Sri lanka
(B) China
(C) America
(D) Brazil

Answer

Ans. (D) Brazil.


10. Cropping season of kharif crops is
(A) June to September
(B) October to March
(C) April to June
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) June to September.


11. Which of the following is kharif crops?
(A) rice
(B) Cotton
(C) Bajra, Jowar, maize
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above.


12. Which of the following is Rabi crops?
(A) Wheat
(B) gram
(C) barley
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


13. Which state is the largest producer of wheat in India?
(A) Punjab
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal

Answer

Ans. (C) Uttar Pradesh


14. Which state is the largest producer of rice in India?
(A) Punjab
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal

Answer

Ans. (D) West Bengal


15. Which of the following is called golden fibre?
(A) cotton
(B) jute
(C) sugarcane
(D) barley

Answer

Ans. (B) jute


16. Which of the following is the largest producer of sugar cane in the world?
(A) Brazil
(B) Australia
(C) India
(D) Canada

Answer

Ans. (A) Brazil.


17. Which of the following is the largest producer of sugarcane in India?
(A) Haryana
(B) Maharashtra
(C) West Bengal
(D) Uttar Pradesh

Answer

Ans. (D) Uttar Pradesh.


Leave a Comment

error: Content is protected !!