Major Civilization’s of the Ancient World Class 10 History Chapter 2 MCQ Question Answer – India and World HBSE Solution

Class 10 History BSEH Solution for Chapter 2 Major Civilization’s of the Ancient World MCQ Question Answer for Haryana board. CCL Chapter Provide Class 1th to 12th all Subjects Solution With Notes, Question Answer, Summary and Important Questions. Class 10 History mcq, summary, Important Question Answer, Textual Question Answer are available of  India and World Book for HBSE.

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution in Videos

HBSE Class 10 History Chapter 2 Major Civilization’s of the Ancient World MCQ Question Answer / Objective Question Answer for Haryana Board of India and World Book Solution.

Major Civilization’s of the Ancient World Class 10 History Chapter 2 MCQ Question Answer


1. What was the capital of North Egypt?
(a) Taikhebe
(b) Buto
(c) Memphus
(d) Cairo

Answer

Answer – (b) Buto


2. What was the capital of South Egypt?
(a) Taikhebe
(b) Buto
(c) Memphus
(d) Cairo

Answer

Answer: (a) Taikhebe


3. Whom did a king named Minis make his capital by combining both the kingdoms of Egypt.
(a) Taikhebe
(b) Buto
(c) Memphus
(d) Cairo

Answer

Answer – (c) Memphus


4. Who founded the first Egyptian dynasty?
(a) Mena
(b) Narmer
(c) Imhotep
(d) Khafre

Answer

Answer: (a) Mena


5. What was the emblem of North Egypt?
(a) Bird
(b) bunch of papyrus
(c) Bee
(d) Mena

Answer

Answer – (c) Bee


6. What was the emblem of South Egypt?
(a) Bird
(b) bunch of papyrus
(c) Bee
(d) Mena

Answer

Answer – (b) bunch of papyrus


7. On which river was the Egyptian civilization settled?
(a) Indus river
(b) Amazon river
(c) Nile river
(d) Ganges river

Answer

Answer – (c) Nile River


8. Which was the main deity of the people of Egyptian civilization?
(a) Sun
(b) Moon
(c) Earth
(d) God of the sky

Answer

Answer: (a) Sun


9. The process of keeping the dead body in the grave by applying a chemical coating is called, in which the body does not deteriorate?
(a) Mummy
(b) Saru
(c) Coffin
(d) Pyramid

Answer

Answer: (a) Mummy


10. Which substance did the people of Egyptian civilization trade with India?
(a) Spices
(b) Oil
(c) Sandalwood
(d) All of the above

Answer

Answer – (d) All of the above


11. What was the council of old courtiers called in the court of the pharaoh?
(a) Council of Ministers
(b) Advisor
(c) Saru
(d) Samanta

Answer

Answer – (c) Saru


12. From which plant did the Egyptians make paper?
(a) sandalwood
(b) papyrus grass
(c) berries
(d) wheat

Answer

Answer – (b) Papyrus Grass


13. By which name did the Egyptians call the sun god?
(a) Re
(b) Ra
(c) Horus
(d) All of the above

Answer

Answer – (d) All of the above


14. Mesopotamia means?
(a) the bank of two rivers
(b) the part between two rivers
(c) the bridge of two rivers
(d) the water of two rivers

Answer

Answer – (b) The part between two rivers


15. Which script was invented by the Sumerians?
(a) White letter script
(b) Kilakshr script
(c) black letter script
(d) none of these

Answer

Answer – (b) Kilakshr script


16. On which river did the Babylonian civilization develop?
(a) Nile river
(b) Amazon river
(c) Hemerite river
(d) Saraswati river

Answer

Answer – (c) Hemerite River


17. What was the name of the council of dignitaries of the upper class in Greek civilization?
(a) Buel
(b) Agora
(c) Saru
(d) Council of Ministers

Answer

Answer: (a) Buel


18. By what name was the slave class known in Greek civilization?
(a) Thetes
(b) Freeman
(c) Halot
(d) Cool

Answer

Answer – (c) Halot


19. By what name were free workers known in Greek civilization?
(a) Theits
(b) Freeman
(c) Halot
(d) Cool

Answer

Answer – (a) Theits


20. The people of which of the following civilizations did not pay attention to agriculture?
(A) Egyptian Civilization
(B) Greek Civilization
(C) Chinese Civilization
(D) Roman Civilization

Answer

Answer – (b) Greek Civilization


21. On the bank of which river was the village named Rome situated?
(a) Hemerite River
(b) Tiber River
(c) Nile River
(d) Amazon River

Answer

Answer – (b) Tiber River


22. Who was the first emperor of Rome?
(a) Etruscan
(b) Alexander
(c) Jupiter
(d) Romulus

Answer

Answer – (d) Romulus


23. Who was the first emperor of China?
(a) Fu-Si
(b) Shen-nung
(c) Huang Ti
(d) Chow

Answer

Answer: (a) Fu-si


24. Who was the creator of the world according to the Chinese?
(a) Mahatma Buddha
(b) Panku
(c) Surya
(d) Kung-Ju

Answer

Answer – (b) Panku


25. By what name was the head of the states called in the Maya civilization?
(a) real man
(b) Heleck Unique
(c) both A and B
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Both A and B


 

Leave a Comment

error: cclchapter.com