Metals and Non Metals Class 10 Science Chapter 3 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non Metals MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non Metals MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Metals and Non Metals Class 10 Science MCQ

1. Food cans are coated with tin and not with zinc because
(A) zinc is costlier than tin.
(B) zinc has a higher melting point than tin.
(C) zinc is more reactive than tin.
(D) zinc is less reactive than tin.

Answer

Ans. (C) zinc is more reactive than tin.


2. An element reacts with oxygen to give a compound with  high melting. This compound is also soluble in water . The element is likely to
(A) Calcium
(B) carbon
(C) silicon
(D) iron.

Answer

Ans. (A) Calcium.


3. Which of the following methods is suitable for preventing an iron frying pan from rusting?
(A) Applying grease
(B) Applying paint
(C) Applying a coating of zinc
(D) all of the above.

Answer

Ans. (C) Applying a coating of zinc


4. Pure gold is made up of
(A) 22 carat
(B) 24 carat
(C) 23 carat
(D) 20 carat

Answer

Ans. (B) 24 carat


5. Galvanization is a process of prevention of iron from rusting by coating it with thin layer of which element?
(A) copper
(B) zinc
(C) gold
(D) Aluminum

Answer

Ans. (B) zinc.


6. Bronze is an alloy of
(A) copper and tin
(B) copper and zinc
(C) lead and tin
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) copper and tin


7. Aqua Regia is a mixture of Hydrochloric acid and nitric acid in ratio
(A) 1 : 3
(B) 3 : 1
(C) 1 : 2
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) 3 : 1


8. Which of the following is most reactive?
(A) K
(B) Na
(C) Ca
(D) Au

Answer

Ans. (A) K


9. Which of the following is  lustrous non metal?
(A) Iodine
(B) Nitrogen
(C) bromine
(D) Gold

Answer

Ans. (A) Iodine


10. Which of the following is liquid non metal ?
(A) Iodine
(B) bromine
(C) gold
(D) fluorine

Answer

Ans. (B) bromine


11. Which of the following is most ductile metal?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Copper
(D) Zinc

Answer

Ans. (B) Gold


12. Which of the following metal is liquid at room temperature?
(A) mercury
(B) silver
(C) copper
(D) zinc

Answer

Ans. (A) mercury


13. Which of the following metal can be cut with knife easily?
(A) lithium
(B) sodium
(C) potassium
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


14. Sodium is kept immersed in which substance?
(A) Kerosene oil
(B) water
(C) air
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) Kerosene oil.


15. In electrolytic refining, the insoluble impurities settle down at the bottom of anode is known as
(A) gangue
(B) anode mud
(C) ore
(D) rust.

Answer

Ans. (B) anode mud.


Leave a Comment

error: Content is protected !!