Microorganisms : Friend and Foe Class 8 Science Chapter 2 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 2 MCQ Question Answer of Microorganisms : Friend and Foe NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms : Friend and Foe MCQ Question Answer.

Microorganisms : Friend and Foe Class 8 MCQ Question Answer

1. Microorganisms are classifies into how many groups?
(a) Two
(b) Four
(c) Six
(d) Eight

Answer

Ans. (b) Four


2. Which Microorganisms is Responsible for Malaria?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Virus
(d) Protozoa

Answer

Ans. (d) Protozoa


3. Edward Jenner discovered the Vaccine for?
(a) Small Pox
(b) Malaria
(c) Chicken Pox
(d) Penicillin

Answer

Ans. (a) Small Pox


4. Alexander Fleming discovered Medicine of?
(a) Small Pox
(b) Malaria
(c) Chicken Pox
(d) Penicillin

Answer

Ans. (d) Penicillin


5. When a Disease Carrying microbe enters our body, then our body produces?
(a) Hormones
(b) Antibodies
(c) Antibiotics
(d) Vaccine

Answer

Ans. (b) Antibodies


6. The Process of fermentation is done with the help of?
(a) Bacteria
(b) Yeast
(c) Both A & B
(d) Protozoa

Answer

Ans. (c) Both A & B


7. Amoeba is a type of Microorganism?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Protozoa
(d) Algae

Answer

Ans. (c) Protozoa


8. Which type of Microorganism increases soil fertility?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Protozoa
(d) Algae

Answer

Ans. (a) Bacteria


9. Communicable diseases spread through?
(a) Air
(b) Water
(c) Food
(d) All of these

Answer

Ans. (d) All of these


10. Common cold disease is caused by?
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Protozoa
(d) Yeast

Answer

Ans. (a) Virus


11. Malaria is caused by?
(a) Dengue virus
(b) Corona virus
(c) Amoeba
(d) Penicillium

Answer

Ans. (a) Dengue virus


12. Which of the Following is not caused by Virus?
(a) Polio
(b) Tuberculosis
(c) Chicken Pox
(d) Measles

Answer

Ans. (b) Tuberculosis


13. Which of the following disease is not caused by bacteria?
(a) Tuberculosis
(b) Cholera
(c) Hepatitis A
(d) Typhoid

Answer

Ans. (c) Hepatitis A


14. Yeast is used in the Production of
(a) sugar
(b) alcohol
(c) hydrochloric acid
(d) oxygen

Answer

Ans. (b) alcohol


15. Carrier of malaria causing Protozoan is
(a) Female Anopheles Mosquito
(b) Cockroach
(c) housefly
(d) butterfly

Answer

Ans. (a) Female Anopheles Mosquito


16. Most common carrier of communicable diseases is
(a) ant
(b) butterfly
(c) housefly
(d) spider

Answer

Ans. (c) housefly


17. The process of conversion of sugar into alcohol is called?
(a) nitrogen fixation
(b) molding
(c) fermentation
(d) Infection

Answer

Ans. (c) fermentation


Leave a Comment

error: Content is protected !!