Mineral and Energy Resources Class 12 Geography Chapter 7 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 भूगोल / bhugol / Geography in hindi Chapter 7 objective type / mcq question answer of Mineral and Energy Resources NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 Indian People and Economy NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 Geography Indian People and Economy Chapter 7 Mineral and Energy Resources MCQ Question Answer.

Mineral and Energy Resources Class 12 MCQ Question Answer

1. In which one of the following States are the major oil fields located?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Tamil Nadu

Answer

Ans. (A) Assam


2. At which one of the following places was the first atomic power station started?
(A) Kalpakkam
(B) Narora
(C) Rana Pratap Sagar
(D) Tarapur

Answer

Ans. (d) Tarapur


3. Which one of the following minerals is known as brown diamond?
(A) coal
(B) Lignite
(C) Manganese
(D) Mica

Answer

Ans. (B) Lignite


4. Which one of the following minerals is known as black diamond?
(A) coal
(B) Lignite
(C) Manganese
(D) Mica

Answer

Ans. (A) coal


5. Which one of the following is non-renewable source of energy?
(A) Hydel
(B) Solar
(C) Thermal
(D) Wind power

Answer

Ans. (C) Thermal.


6. Which of the following are ferrous mineral?
(A) iron
(B) Magnese
(C) Both A and B
(D) none of the above

Answer

Ans. (C) Both A and B


7. Which of the following is types of iron ore?
(A) hematite
(B) magnetite
(C) Both A and B
(D) none of the above

Answer

Ans. (C) Both A and B


8. Which of the following is the leading producer of manganese in India?
(A) Mumbai
(B) Odisa
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh

Answer

Ans. (B) Odisa


9. Which of the following is the leading producer of Bauxite in India?
(A) Mumbai
(B) Odisa
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh

Answer

Ans. (B) Odisa


10. In which of the following place is copper found?
(A) Hazaribagh
(B) khetri
(C) Balaghat
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above.


11. Which of the following is coal mine sites?
(A) Bokaro
(B) Raniganj
(C) jharia
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above.


12. Which of the following is called the liquid gold?
(A) Coal
(B) Iron
(C) petroleum
(D) Lignitite

Answer

Ans. (C) petroleum


13. In which year the gas authority of India limited was established?
(A) 1980
(B) 1984
(C) 19876
(D) 1973

Answer

Ans. (B) 1984.


14. Crude petroleum is found in which type of rock?
(A) igneous rocks
(B) metamorphic rocks
(C) sedimentary rocks
(D) none of the above.

Answer

Ans. (C) sedimentary rocks.


15. Which was the first oil refinery setup in India?
(A) Dibgoi refinery
(B) Panipat refinery
(C) Jamnagar refinery
(D) Haldia refinery

Answer

Ans. (A) Dibgoi refinery in Assam.


16. When was Bhabha atomic research centre established?
(A) 1967
(B) 1948
(C) 1954
(D) 1956

Answer

Ans. (A) 1967.


17. Which the following is conventional sources of energy?
(A) geothermal energy
(B) wind energy
(C) coal energy
(D) solar energy

Answer

Ans. (C) coal energy


18. Which of the following is non metallic mineral?
(A) iron
(B) copper
(C) mica
(D) Bauxite

Answer

Ans. (C) mica.


Want to Support our Work

Leave a Comment

error: Content is protected !!