Motion and Measurement of distances Class 6 Science Chapter 10 MCQ Question Answer – NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Motion and Measurement of distances Chapter 10 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 6 Science Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 6 Science NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of distances MCQ Question Answer ( प्रश्न उत्तर ) Solution.

Motion and Measurement of distances Class 6 Science Chapter 10 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.


1. What is the SI unit of Length?
(A) Metre
(B) Kilo Metre
(C) Gram
(D) Newton

Answer

Ans.(A) Metre


2. Motion in a straight line is called
(A) Circular motion
(B) Rectangular motion
(C) Rectilinear motion
(D) Periodic motion

Answer

Ans. (C) Rectilinear motion


3. In which motion an object moves such that its distance from a fixed point remains the same.
(A) Circular motion
(B) Rectangular motion
(C) Rectilinear motion
(D) Periodic motion

Answer

Ans. (A) Circular motion


4. Motion that repeats itself after some period of time is called
(A) Circular motion
(B) Rectangular motion
(C) Rectilinear motion
(D) Periodic motion

Answer

Ans. (D) Periodic motion


5. The height of a person is 1.65 m. Then the height of a person in cm is
(A) 16500 cm
(B) 1650 cm
(C) 165 cm
(D) 1.65 cm

Answer

Ans. (C) 165 cm


6. Which of the following unit has largest magnitude?
(A) cm
(B) km
(C) mm
(D) m

Answer

Ans. (B) km


7. Which of the following statement is true?
(A) 1 km = 100 m
(B) 1 m = 10 cm
(C) 1 cm = 10 mm
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) 1 cm = 10 mm


8. Which of the following is an example of periodic motion?
(A) Motion of the needle of a sewing machine
(B) Motion of a child on a swing
(C) Both A and B
(D) Motion of wheel of a bicycle

Answer

Ans. (C) Both A and B


9. Motion of wheel of a bicycle is an example of which type of motion?
(A) Rectilinear motion
(B) Circular motion
(C) Periodic motion
(D) None of the above.

Answer

Ans. (B) Circular motion


10. What is the length of needle when the one end of reading scale is 2.0 cm and other end is 4.5 cm?
(A) 2.0 cm
(B) 4.5 cm
(C) 3.5 cm
(D) 2.5 cm

Answer

Ans. (D) 2.5 cm


Leave a Comment

error: Content is protected !!