Motion Class 9 Science Chapter 8 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 9 Science Chapter 8 Motion MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 9th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 9 Science. NCERT Class 9th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 9 Science NCERT Solution

NCERT Class 9 Science Chapter 8 Motion MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Motion Class 9 Science MCQ

1. What does the odometer of an automobile measure?
(A) distance
(B) time
(C) speed
(D) length

Answer

Ans. (A) distance


2. An object travels 16m in 4s and 16m in 2s. Then average speed of the object is
(A) 4.33 ms-1
(B) 6.33 ms-1
(C) 5.33 ms-1
(D) 10 ms-1

Answer

Ans. (C) 5.33 ms-1


3. The quantity which specifies both direction of motion along with its speed is called
(A) speed
(B) velocity
(C) distance
(D) displacement

Answer

Ans. (B) velocity


4. SI unit of acceleration is
(A) ms-1
(B) ms-2
(C) Newton
(D) watt

Answer

Ans. (B) ms-2


5.  Which of the following is true regarding velocity time relation?
(A) v = u + at
(B) s = ut + ½at2
(C) 2as = v2 – u2
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) v = u + at


6. Which of the following is the equation for position time relation?
(A) v = u + at
(B) s = ut + ½at2
(C) 2as = v2 – u2
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) s = ut + ½at2


7. Equation for position velocity relation is
(A) v = u + at
(B) s = ut + ½at2
(C) 2as = v2 – u2
(D) none of the above.

Answer

Ans.(C) 2as = v2 – u2


8. Acceleration of an object can be
(A) +ve
(B) -ve
(C) zero
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


Leave a Comment

error: Content is protected !!