Our Country – India Class 6 Geography Chapter 7 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 6 Geography Our Country – India MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 6 Geography Notes, Textual Question Answer and Important Question Answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 6 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country – India MCQ Question Answer.

Our Country – India Class 6 Geography Chapter 7 MCQ Question Answer


1. The southern most Himalayas are known as:
(A) Shiwalik
(B) Himadri
(C) Himachal
(D) great Himalaya

Answer

Ans. (A) Shiwalik


2. Sahyadris is also known as :
(A) Aravali
(B) Western Ghats
(C) Himadri
(D) eastern Ghat

Answer

Ans. (B) Western Ghats.


3. The Palk Strait lies between the countries :
(A) Sri Lanka and Maldives
(B) India and Sri Lanka
(C) India and Maldives
(D) Indian Pakistan

Answer

Ans. (A) India and Sri Lanka.


4. The Indian islands in the Arabian Sea are known as…
(A) Andaman and Nicobar islands
(B) Lakshadweep islands
(C) Maldives
(D) none of these.

Answer

Ans. (B) Lakshadweep islands.


5. The oldest mountain range in India is :
(A) Aravalli Hills
(B) Western Ghats
(C) Himalayas
(D) apls

Answer

Ans. (C) Aravalli Mountains.


6. A piece of land surrounded by water on three sides is called-
(A) continent
(B) Peninsula.
(C) strait
(D) isthumus

Answer

Ans. (B) Peninsula.


7. What is the rank of India according to highest population of the world?
(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 10th

Answer

Ans. (B) 2nd


8. Which of the following is the latitude extension of India?
(A) 8°4’N to 37°6’N
(B) 10° to 40°N
(C) 68°7’E to 97°25’E
(D) 60°E to 90°E

Answer

Ans. (A) 8°4’N to 37°6’N


9. Which of the following is longitudes extension of India?
(A) 8°4’N to 37°6’N
(B) 10° to 40°N
(C) 68°7’E to 97°25’E
(D) 60°E to 90°E

Answer

Ans. (C) 68°7’E to 97°25’E


10. What is the time difference between Gujarat and Arunachal Pradesh?
(A) 5 hours
(B) 2 hours
(C) 1 hour
(D) 4 hours

Answer

Ans. (B) 2 hours


11. With how many countries India shares its boundary?
(A) 2
(B) 9
(C) 7
(D) 6

Answer

Ans. (C) 7


12. Sri Lanka is separated from India by which strait?
(A) Palk Strait
(B) Davis Strait
(C) bering Strait
(D) none of these.

Answer

Ans. Palk Strait.


13. Which is the national capital of India?
(A) New Delhi
(B) Lucknow
(C) Mumbai
(D) Kolkata

Answer

Ans. (A) New Delhi


14. At present how many states are there in India?
(A) 32
(B) 30
(C) 26
(D) 28

Answer

Ans. (D) 28


15. which is the largest state of India in terms of area?
(A) Rajasthan
(B) Goa
(C) Uttar Pradesh
(D) Sikkim

Answer

Ans. (A) Rajasthan


16. Which is the smallest state of india in terms of area?
(A) Rajasthan
(B) Goa
(C) Uttar Pradesh
(D) Sikkim

Answer

Ans. (B) Goa


17. In how many parallel ranges Himalayan mountains are divided?
(A) 1
(B) 3
(C) 2
(D) 4

Answer

Ans. (B) 3


18. The great Indian desert (Thar desert ) lies in which part of India?
(A) Northern
(B) western
(C) Southern
(D) eastern

Answer

Ans. (B) western


19. Which rivers make Sundarban delta?
(A) Ganga and Brahmaputra
(B) Ganga and Yamuna
(C) Godavari and Kaveri
(D) Narmada and Tapi

Answer

Ans.(A) Ganga and Brahmaputra.


20. The northernmost Himalaya is also known as?
(A) great Himalaya
(B) himadri
(C) both
(D) none.

Answer

Ans. (C) both A and B


21. A River or stream which contributes its water to a main river by discharging it into main river from either side is called?
(A) Peninsula
(B) isthumus
(C) tributary
(D) continent

Answer

Ans. Tributary.


22. The river Narmada falls into to which place?
(A) Arabian sea
(B) bay of Bengal
(C) Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean

Answer

Ans. (A) Arabian sea


23. India has an area of about how many square km.
(A) 2 million sq km
(B) 3 million sq km
(C) 4 million sq km
(D) 3.28 million sq km

Answer

Ans. (D) 3.28 million sq km


Leave a Comment

error: Content is protected !!