People as Resource Class 9 Economics Chapter 2 MCQ Question Answer

Class 9 Economics People as Resource MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Economics MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Economics NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Economics  Chapter 2 People as Resource MCQ Question Answer.

People as Resource Class 9 MCQ Question Answer

Chapter 2 MCQ Question Answer

Q. 1. Which do indicate the Human capital formation in India?
(A) Green Revolution
(B) IT. Revolution
(C) Labour Revolution
(D) White Revolution.

Answer

Ans. (B) I.T. Revolution.


Q. 2. In which field the investment formulates human capital ?
(A) Education
(B) Health
(C) Training
(D) All of these.

Answer

Ans. (D) All of these.


Q. 3. Population can be as ……….. for the economy.
(A) Asset
(B) Liability
(C) Both asset and liability
(D) None of these.

Answer

Ans. (C) Both asset and liability.


Q. 4. Cooking the food, cleaning the clothes and utensils by Rakhi in her home is comes under which kind of activity ?
(A) Economic activity
(B) Non-economic activity
(C) Primary activity
(D) None of these.

Answer

Ans. (B) Non-economic activity.


Q. 5. Which of the following activities comes under primary sector?
(A) Agriculture
(B) Forestry
(C) dairy
(D) All of the above.

Answer

Ans. (D) All of the above.


Q. 6. Which of the following activities comes under secondary sector?
(A) Agriculture
(B) Construction
(C) Health
(D) All of above.

Answer

Ans. (B) Construction


Q. 7. Trade, transport, education, health, services, insurance, tourism, communication and banking, etc. come in which sector ?
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) None of these.

Answer

Ans. (C) Tertiary


Q. 8. What type of unemployment exists in rural areas of India ?
(A) Seasonal
(B) Disguised
(C) Both seasonal and disguised
(D) Voluntary.

Answer

Ans. (C) Both seasonal and disguised.


Q. 9. Shifting of labours from rural area to urban area in search of work is known as ………. .
(A) Migration
(B) Immigration
(C) Invention
(D) None of these.

Answer

Ans. (A) Migration.


Q. 10. What is the full form of  GNP ?
(A) Gross Net Production
(B) Gross National Production
(C) Gross National Product
(D) Goods and Services tax.

Answer

Ans. (C) Gross National Product.


11. Which of the following is a market activity ?
(A) A professor teaching in a college.
(B) A farmer producing vegetables for self consumption
(C) A teacher teaching to his son.
(D) A mother nursing his son.

Answer

Ans. (A) A professor teaching in a college.


Q. 12. What is national income?
(A) It is Gross Domestic Purchase
(B) It is an average income of each and every citizen of a country.
(C) It is a sum total of goods and services produced in a country.
(D) None of these.

Answer

Ans. (C) It is a sum total of goods and services produced in a country.


Q. 13. The work requires the service of five people but engages twelve people. Which type of unemployment this is?
(A) Seasonal
(B) Voluntary
(C) Disguised
(D) Educated.

Answer

Ans. (C) Disguised.


Q. 14.  Disguised unemployment usually occurs in 
(A)  Public sector
(B) Service sector
(C) Secondary sector
(D) Agriculture Sector.

Answer

Ans. (D) Agriculture sector.


Q. 15. What is seasonal unemployment ?
(A) When people are not able to find jobs during some months of the year.
(B) People appear to be employed but actually they are not.
(C) People are willing to work at the prevailing wages but cannot find job.
(D) People didn’t want to do work

Answer

Ans. (A) When people are not able to find jobs during some months of the year.


Q. 16. Which type of activity Agriculture is?
(A) Seasonal
(B) Annual
(C) Non market activity
(D) Educated.

Answer

Ans. (A) Seasonal


17. What was the percentage of Literacy Rate in 2001?
(A) 55%
(B) 60%
(C) 63.3%
(D) 65%

Answer

Ans. (D) 65%


18. Which type of unemployment is found in agricultural sector?
(A) Seasonal unemployment
(B) Disguised unemployment
(C) Open unemployment
(D) None of the above.

Answer

Ans. (B) Disguised unemployment


19. Teaching comes under which sector?
(A) Primary sector
(B) Secondary sector
(C) Tertiary sector
(D) None of the above.

Answer

Ans. (C) Tertiary sector


20. Which State has the highest Literacy Rate?
(A) Kerala
(B) Haryana
(C) Tamil Nadu
(D) Sikkim

Answer

Ans. (A) Kerala


21. Full form of GER is
(A) Gross Employment Ratio
(B) Gross Enlisted Ratio
(C) Gross Enrolment Ratio
(D) None of the above.

Answer

Ans. (C) Gross Enrolment Ratio


22. Infant Mortality rate is the death of a child under which year of age?
(A) 6 months
(B) 1 year
(C) 2 years
(D) 2.5 years

Answer

Ans. (B) 1 year


23. Banking is an activity of which sector?
(A) Primary sector
(B) Secondary sector
(C) Tertiary sector
(D) None of the above.

Answer

Ans. (C) Tertiary sector


24. Which sector is known as the service sector?
(A) Primary sector
(B) Secondary sector
(C) Tertiary sector
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Tertiary sector


25. Which is the most labour absorbing sector of the Indian economy?
(A) Tertiary
(B) Secondary
(C) Banking
(D) Agriculture

Answer

Ans. (D) Agriculture


26. Birth Rates is the number of babies born there for every how many people during a particular period of time.
(A) 10
(B) 100
(C) 1000
(D) 10000

Answer

Ans. (C) 1000


27. The workforce population includes which year age group?
(A) 14-55 years
(B) 15-59 years
(C) 18-60 years
(D) 16-66 years

Answer

Ans. (B) 15-59 years


1 thought on “People as Resource Class 9 Economics Chapter 2 MCQ Question Answer”

  1. hello i am ishika please send me another types of m.c.qs question of chapter – 2 of economics people is resoures

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!