Physical Features of India Class 9 Geography Chapter 2 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 9 Geography Physical Features of India MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India MCQ Question Answer.

Physical Features of India Class 9 MCQ Question Answer

Chapter 2 Short MCQ Question Answer

1. A landmass bounded by sea on three sides is referred to as
(a) Coast
(b) Island
(c) Peninsula
(d) none of the above

Answer

Ans. (c) Peninsula


2. Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as
(a) Himachal
(b) Uttaranchal
(c) Purvanchal
(d) none of the above.

Answer

Ans. (c) Purvanchal


3. The western coastal strip, south of Goa is referred to as
(a) Konkan
(b) uttari Sarkar
(c) Coromandel coast
(d) Malabar coast

Answer

Ans. (d) Malabar coast


4. The highest peak in the Eastern Ghats is
(a) Anai Mudi
(b) Kanchenjunga
(c) Mahendragiri
(d) Khasi.

Answer

Ans. (c) Mahendragiri.

5. Which is the highest peak of the world?
(a) Mahendrgiri
(b) Kanchenjunga
(c) Nanda Devi
(d) Mount Everest

Answer

Ans. (d) Mount Everest.


6. Mount Everest is situated in which country?
(a) India
(b) Nepal
(c) China
(d) Bangladesh

Answer

Ans. (b) Nepal


7. Mussoorie e is situated in which state?
(a) Uttarakhand
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Jammu and Kashmir

Answer

Ans. (a) Uttarakhand


8. Himalaya lying between Indus and satluj river is known as
(a) Assam Himalaya
(b) Nepal Himalaya
(c) Punjab Himalaya
(d) Kumaon Himalaya

Answer

Ans. (c) Punjab Himalaya


9. Himalaya lying between satluj and Kali rivers is known as
(a) Kumaon Himalaya
(b) Nepal Himalaya
(c) Punjab Himalaya
(d) Assam Himalaya

Answer

Ans. (a) Kumaon Himalaya


10. Himalaya lying between Kali and Teesta river known as
(a) Kumaon Himalaya
(b) Nepal Himalaya
(c) Assam Himalaya
(d) Punjab Himalaya

Answer

Ans. (b) Nepal Himalaya


11. Himalaya lying between tista and Dihang rivers is known as
(a) Nepal Himalaya
(b) Kumaon Himalaya
(c) Assam Himalaya
(d) Punjab Himalaya

Answer

Ans. (c) Assam Himalaya


12. majuli is the largest inhabited riverine island in the world. In which river it is situated?
(a) Indus
(b) Sutlej
(c) brahmputra
(d) Ganga

Answer

Ans. (c) brahmputra.


13. Which is the largest salt water lake in India?
(a) Chilika Lake
(b) tikartal lake
(c) wular lake
(d) dal lake.

Answer

Ans. (a) Chilika Lake, Orissa.


14. India’s only active volcano is found in
(a) Andaman and Nicobar
(b) Lakshadweep
(c) Himachal Pradesh
(d) Sikkim

Answer

Ans. (a) Andaman and Nicobar.


Want to Support our Work

Leave a Comment

error: Content is protected !!