Political Parties Class 10 Political Science Chapter 6 MCQ Question Answer

Class 10 Political Science Political Parties MCQ Question Answer NCERT Solution. NCERT Class 10 Political Science MCQ Question Answer and Important Question Answer in Hindi also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 10 Political Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 10 Political Science Chapter 6 Political Parties MCQ Question Answer.

Political Parties Class 10 MCQ Question Answer


1. How many National level political Parties were in India in 2006 ?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Answer

Ans. (C) 6


2. In which year Bhartiya Janata Party was formed ?
(A) 1978
(B) 1980
(C) 1983
(D) 1985

Answer

Ans.  (B) 1980


3. What is the symbol of BJP?
(A) Elephant
(B) Watch
(C) Hand
(D) Lotus

Answer

Ans. (D) Lotus


4. In which year Indian National Congress was founded ?
(A) 1878
(B) 1885
(C) 1893
(D) 1905

Answer

Ans. (B) 1885


5. Who among the following is the founder of the Bahujan Samaj Party?
(A) Kanshi Ram
(B) Sahu Maharaj
(C) BR Ambedker
(D) Jyotiba Phule

Answer

Ans.  (A) Kanshi Ram


6. What is the guiding philosophy of the Bharatiya Janata Party?
(A) Bahujan Samaj
(B) Revolutionary democracy
(C) Integral humanism
(D) Modernity

Answer

Ans. (B) Revolutionary democracy


7. How many National level political Parties are in India at present ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9

Answer

Ans. (C) 8


8. How many party system is present in India?
(A) Single party
(B) Multi party
(C) Dictatorship
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) multi party


Leave a Comment

error: cclchapter.com