Poverty as a Challenge Class 9 Economics Chapter 3 MCQ Question Answer

Class 9 Economics Poverty as a Challenge MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Economics MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Economics NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Economics  Chapter 3 Poverty as a Challenge MCQ Question Answer.

Poverty as a Challenge Class 9 MCQ Question Answer

1. Which State of India has highest poverty ?
(A) Chhattisgarh
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Odisha

Answer

Ans. (A) Chhattisgarh


2. Poverty line measures
(A) Employment
(B) Age
(C) Poverty
(D) Employers

Answer

Ans. (C) Poverty


3. In which year National Rural Employment Guarantee Act was passed?
(A)  1993
(B) 1998
(C) 2003
(D) 2005

Answer

Ans. (D) 2005


4. When was Prime Minister Rozgar Yojana introduced?
(A) 1988
(B) 1993
(C) 1997
(D) 2000

Answer

Ans. (B) 1993


5. Poverty means
(A) Lack of shelter
(B) Hunger and Lack of regular job
(C) Lack of clean water
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above


6. What are the calories requirements for a rural people?
(A) 2100
(B) 2250
(C) 2400
(D) 2600

Answer

Ans. (C) 2400


7. What are the calories requirements for a urban people?
(A) 2000
(B) 2100
(C) 2300
(D) 2400

Answer

Ans. (B) 2100


8. Sivaraman works as which labour?
(A) Agricultural labour
(B) Industrial labour
(C) Shopkeeper labour
(D) None of the above.

Answer

Ans. (A) Agricultural labour


9. HCR is
(A) High Cost Ration
(B) Head Count Ratio
(C) High Cost Ranking
(D) Head Count Ranking

Answer

Ans. (B) Head Count Ratio


10. Under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 at least how many days employment is guaranteed.
(A) 60 days
(B) 100 days
(C) 120 days
(D) 150 days

Answer

Ans. (B) 100 days


11. When was Pradhan Mantri Gramodaya Yozana launched?
(A) 1993
(B) 1997
(C) 2000
(D) 2005

Answer

Ans. (C) 2000


12. Full form of BPL is
(A) Between Poverty Line
(B) Below Poverty Line
(C) Below Package Language
(D) None of the above.

Answer

Ans. (B) Below Poverty Line


3 thoughts on “Poverty as a Challenge Class 9 Economics Chapter 3 MCQ Question Answer”

  1. Their are only 12 questions .
    Try to Increase the number

    Reply

Leave a Comment

error: cclchapter.com