Power Sharing Class 10 Political Science Chapter 1 MCQ Question Answer

Class 10 Political Science Power Sharing MCQ Question Answer NCERT Solution. NCERT Class 10 Political Science MCQ Question Answer and Important Question Answer in Hindi also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 10 Political Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 10 Political Science Chapter 1 Power Sharing MCQ Question Answer.

Power Sharing Class 10 MCQ Question Answer


1.  How much percentage people of Belgium speaks Dutch Language ?
(A) 40%
(B) 51%
(C) 59%
(D) 65%

Answer

Ans. (C) 59%


2. Which of the following is the Capital of Belgium?
(A) Paris
(B) Brussels
(C) Beirut
(D) Berlin

Answer

Ans. (B) Brussels


3. Which of the following is true regarding population distribution of Sri Lanka?
(A) Sinhala speakers = 74%
(B) Tamil speakers   18%
(C) Both A and B
(D) None of the above.

Answer

Ans. (C) Both A and B


4. In which year Sri Lanka became independent?
(A) 1948
(B) 1951
(C) 1966
(D) 1972

Answer

Ans. (A) 1948


5. Which Language was recognise as the only official language ?
(A) Tamil
(B) Sinhala
(C) Hindi
(D) Dutch

Answer

Ans. (B) Sinhala


6. In which year an act passed to make Sinhala as the official language of Sri Lanka?
(A) 1950
(B) 1954
(C) 1956
(D) 1966

Answer

Ans. (C) 1956


7. Between 1970 to 1993 how many times Belgium constitution was amended?
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8

Answer

Ans. (B) 4


8. Which of the following is chosen as the headquarter of European Union?
(A) Brussels
(B) Paris
(C) London
(D) Beirut

Answer

Ans. (A) Brussels


9. What percentage of Christians lives in Sri Lanka?
(A) 7%
(B) 10%
(C) 16%
(D) 33%

Answer

Ans. (A) 7%


10. Beirut is the capital of which country?
(A) Japan
(B) Bolivia
(C) Lebanon
(D) Italy

Answer

Ans. (C) Lebanon


11. What percentage of Belgium population lives in flemish region?
(A) 48%
(B) 59%
(C) 70%
(D) 0%

Answer

Ans. (B) 59%


12. Which two languages are generally spoken in
Belgium ?
(A) French and English
(B) Dutch and English
(C) French and Dutch
(D) Dutch and Sinhala

Answer

Ans. (C) French and Dutch


Leave a Comment

error: cclchapter.com