Print Culture and the Modern World Class 10 History Chapter 7 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 10 History Chapter 7 MCQ Question Answer of Print Culture and the Modern World NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 10 History Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 10 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World MCQ Question Answer.

Print Culture and the Modern World Class 10 MCQ Question Answer

1. In which year the oldest Japanese Book, The Buddhist Diamond Sutra, was printed?
(A) 768
(B) 868
(C) 968
(D) 1068

Answer

Ans. (B) 868


2. Who returned to Italy after many years of exploration in China in 1295?
(A) Dickens
(B) Polard
(C) Marco Polo
(D) None of these

Answer

Ans. (C) Marco Polo


3. How many characters of the Roman alphabet were developed for metal types by Gutenburg?
(A) 24
(B) 26
(C) 33
(D) 47

Answer

Ans. (B) 26


4. The earliest kind of print technology was developed in which country?
(A) Japan
(B) South Africa
(C) China
(D) Myanmar

Answer

Ans. (C) China


5. In Which year Johann Gutenberg developed the first known printing press?
(A) 1410s
(B) 1430s
(C) 1490s
(D) 1520s

Answer

Ans. (B) 1430s


6. The printing press first came to India at which place?
(A) Calcutta
(B) Madras
(C) Bombay
(D) Goa

Answer

Ans. (D) Goa


7. Bengal Gazette was started by
(A) James Augustus Hickey
(B) Warren Hastings
(C) Raja Rammohun Roy
(D) Charles Dickens

Answer

Ans. (A) James Augustus Hickey


8. “Sambad Kaumudi” was started by
(A) James Augustus Hickey
(B) Raja Rammohun Roy
(C) Warren Hastings
(D) Charles Dickens

Answer

Ans. (B) Raja Rammohun Roy


9. The Vernacular press Act was passed in
(A) 1872
(B) 1878
(C) 1882
(D) 1905

Answer

Ans. (B) 1878


10. “Kesari” was written by
(A) Samuel Richardson
(B) Jyotiba Phule
(C) Balgangadhar tilak
(D) Charles Dickens

Answer

Ans. (C) Balgangadhar tilak


11. Gulamgiri was written by
(A) Balgangadhar tilak
(B) Jyotiba Phule
(C) Charles Dickens
(D) Samuel Richardson

Answer

Ans. (B) Jyotiba Phule


12. Gulamgiri was written in
(A) 1871
(B) 1878
(C) 1882
(D) 1898

Answer

Ans. (A) 1871


13. Who was the major producer of printing material in China ?
(A) Han
(B) Wu
(C) The Imperial State
(D) Jao

Answer

Ans. (C) The Imperial State


Leave a Comment

error: Content is protected !!