Reaching the Age of Adolescence Class 8 Science Chapter 10 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 10 MCQ Question Answer of Reaching the Age of Adolescence NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence MCQ Question Answer.

Reaching the Age of Adolescence Class 8 MCQ Question Answer

1. Adolescence begin at the age of ?
(a) 5 years
(b) 11 years
(c) 13 years
(d) 19 years

Answer

Ans. (b) 11 years


2. Which of the following is not a change in Puberty?
(a) Increase in height
(b) Change in body shape
(c) Voice Change
(d) Decrease emotional maturity

Answer

Ans. (d) Decrease emotional maturity


3. What is the name of Male Hormone?
(a) Estrogen
(b) Testosterone
(c) Thyroxine
(d) Insulin

Answer

Ans. (b) Testosterone


4. What is the name of Female Hormone?
(a) Estrogen
(b) Testosterone
(c) Thyroxine
(d) Insulin

Answer

Ans. (a) Estrogen


5. What is the name of the gland that secretes growth hormone?
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Pancreas

Answer

Ans. (a) Pituitary gland


6. What is the name of the gland that secretes thyroxine hormone?
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Pancreas

Answer

Ans. (b) Thyroid gland


7. What is the name of the gland that secretes Insulin hormone?
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Pancreas

Answer

Ans. (d) Pancreas


8. What is the name of the gland that secretes adrenalin hormone?
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Pancreas

Answer

Ans. (c) Adrenal gland


9. Diabetes disease is caused by which gland?
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Pancreas

Answer

Ans. (d) Pancreas


10. Human beings have how many pairs of chromosomes?
(a) 13 pairs
(b) 23 pairs
(c) 33 pairs
(d) 46 pairs

Answer

Ans. (b) 23 pairs


11. What is the name of male sex chromosomes?
(a) XX
(b) XY
(c) YY
(d) None

Answer

Ans. (b) XY


12. What is the name of female sex chromosomes?
(a) XX
(b) XY
(c) YY
(d) None

Answer

Ans. (a) XX


Leave a Comment

error: Content is protected !!