Rebels and The Raj Class 12 History Chapter 11 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History chapter 11 objective type / mcq question answer of Rebels and The Raj NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History  chapter 11 Rebels and The Raj MCQ Question Answer.

Rebels and The Raj Class 12 MCQ Question Answer

1. In which cantonment the revolt started on 10th May, 1857 ?
(A) Meerut
(B) Bairrackpur
(C) Kanpur
(D) Ambala

Answer

Ans. (A) Meerut


2. Who was the Mughal ruler during 1857 revolt?
(A) Shah Alam !
(B) Bahadur Shah
(C) Aurangzeb
(D) Akbar Shah

Answer

Ans. (B) Bahadur Shah


3. What was the immediate cause of the 1857 revolt ?
(A) Annexation of Awadh
(B) Annexation of Punjab
(C) The Greased Cartridges
(D) Doctrine of Laps

Answer

Ans. (C) The Greased Cartridges


4. Who was the ruler of Awadh at the time of revolt of 1857?
(A) Begum Hazrat Mahal
(B) Rani Lakshmi Bai
(C) Wajid Ali Shah
(D) Kunwar Narayan Singh

Answer

Ans. (C) Wajid Ali Shah


5. Where did Rani Laxmibai lead in the revolt of 1857?
(A) Lucknow
(B) A state in Eastern India
(C) Kanpur
(D) Jhansi

Answer

Ans. (D) Jhansi


6. Who led the revolt in Lucknow in 1857?
(A) Begum Hazrat Mahal
(B) Rani Lakshmi Bai
(C) Wajid Ali Shah
(D) Kunwar Narayan Singh

Answer

Ans. (A) Begum Hazrat Mahal


7. Which English Governor General implemented the doctrine of lapse policy?
(A) benttic
(B) Dalhousie
(C) Curzon
(D) in cornwallis

Answer

Ans. (B) Dalhousie


8. Who first started the revolt of 1857?
(A) mangal pandey
(B) Rani Laxmibai
(C) Begum Hazrat Mahal
(D) Tatya Tope

Answer

Ans. (A) Mangal Pandey.


Want to Support our Work

Leave a Comment

error: Content is protected !!