Reproduction in Animals Class 8 Science Chapter 9 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 9 MCQ Question Answer of Reproduction in Animals NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals MCQ Question Answer.

Reproduction in Animals Class 8 MCQ Question Answer

1. Testes Produce Male gametes called?
(a) ovary
(b) sperms
(c) penis
(d) Ova

Answer

Ans. (b) sperms


2. Which of the Following is a Male Reproductive organ
(a) Uterus
(b) Oviduct
(c) Sperm Duct
(d) Ovary

Answer

Ans. (c) Sperm Duct


3. The Process of Fusion of egg and sperm is called
(a) Zygote
(b) Fertilisation
(c) Budding
(d) Asexual Reproduction

Answer

Ans. (b) Fertilisation


4. The animals which give birth to young ones are called
(a) Viviparous
(b) Oviparous
(c) Embryo
(d) Zygote

Answer

Ans. (a) Viviparous


5. The stage of embryo in which all body parts can be identified is called..
(a) Uterus
(b) Ovulation
(c) Zygote
(d) Foetus

Answer

Ans. (d) Foetus


6. Which of the following organism does asexual reproduction?
(a) Human
(b) Amoeba
(c) Frog
(d) Dogs

Answer

Ans. (b) Amoeba


7. Frog is a type of animal..
(a) Viviparous
(b) Oviparous
(c) both A & B
(d) None of the above

Answer

Ans. (b) Oviparous


8. Hydra does asexual reproduction with the process of…
(a) Binary fission
(b) Budding
(c) Both A & B
(d) None

Answer

Ans. (b) Budding


9. Oviduct is also known as
(a) Uterus
(b) Ovary
(c) Fallopian tube
(d) All of these

Answer

Ans. (c) Fallopian tube


10. What is the full form of IVF?
(a) In Vitro Fertilisation
(b) Inside vitrous fertilisation
(c) In Vitrous Fertilisation
(d) None

Answer

Ans. (a) In Vitro Fertilisation


Leave a Comment

error: Content is protected !!