Some Natural Phenomena Class 8 Science Chapter 15 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 15 MCQ Question Answer of Some Natural Phenomena NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena MCQ Question Answer.

Some Natural Phenomena Class 8 MCQ Question Answer

1. Which of the following cannot be charged easily by friction?
(a) A plastic scale
(b) A copper rod
(c) A inflated balloon
(d) a woolen cloth

Answer

Ans.   (b) A copper rod


2. When a glass rod is rubbed with a piece of silk cloth. the rod
(a) and the cloth both acquire positive charge
(b) become positively charged while the cloth has a negative charge
(c) and the cloth both acquire negative charge.
(d) becomes negatively charged while the cloth has a positive charge.

Answer

Ans. (b) become positively charged while the cloth has a negative charge


3. What is the name of outermost layer of earth surface?
(a) Core
(b) Mantle
(c) Crust
(d) Outer core

Answer

Ans. (c) Crust


4. Earthquake is measured with the help of
(a) Kelvin scale
(b) Celsius scale
(c) Richter scale
(d) Linear scale

Answer

Ans. (c) Richter scale


5. Fault zones are also known as 
(a) core
(b) crust
(c) seismic
(d) earthing

Answer

Ans. (c) seismic


6. Which device is used for measure charge
(a) Richter scale
(b) Microscope
(c) Electroscope
(d) kaleidoscope

Answer

Ans. (c) Electroscope


7. Same kind of charges always
(a) Attract each other
(b) Repel each other
(c) Some time attract
(d) Some time repel

Answer

Ans. (b) Repel each other


8. Opposite king of charges always
(a) Attract each other
(b) Repel each other
(c) Some time attract
(d) Some time repel

Answer

Ans. (a) Attract each other


9. The process of transferring of charge from a charged object to the earth is called
(a) Earthing
(b) Lightning
(c) Attracting
(d) Distracting

Answer

Ans. (a) Earthing


10. Earthquake wave is measured with the help of 
(a) polygraph
(b) electrograph
(c) seismograph
(d) monograph

Answer

Ans. (c) seismograph


Leave a Comment

error: cclchapter.com