SSC CHSL English Mock Test for competitive exams Online

English Mock Test / Quiz for SSC, CHSL, CGL, MTS, Railway and other state competitive Exams Question with answer test. Here you can get take many tests for it.

Also Read :- Mock Test Series

SSC CHSL English Mock Test for competitive exams Online

Part 1


1. Select the most appropriate meaning of the given idiom
Living in a fool’s paradise
(A) To be fooled by someone
(B) To live in a world of imagination
(C) To believe wrongly that your situation is good
(D) To live in luxuriously after fooling someone

Answer

Ans. (C) To believe wrongly that your situation is good


2. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment
The house has been auction before we reached there.
(A) No substitution
(B) had been auctioned
(C) has been auctioned
(D) was auctioning

Answer

Ans. (B) had been auctioned.
Rules –
1. Before + V, Had + V3
2. Had + V3, Before + V2


3. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment
Sita as well as her friends have gone of a trekking expedition.
(A) have gone on
(B) has gone on
(C) are going at
(D) No substitution

Answer

Ans. (B) has gone on


4. Select the incorrectly word
(A) instead
(B) install
(C) instanse
(D) inspire

Answer

Ans. (C) instanse
Correct spelling of intanse is INTENSE which means very great, serious or strong.


5. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options, pick out one that gives their correct order.
A. There he brought them up as his own children.
B. He took them away to his hut.
C. He found the two children and the basket.
D. One day an old man came to the jungle.
(A) DCBA
(B) BDAC
(C) BACD
(D) DBAC

Answer

Ans. (A) DCBA


6. Select the appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
The eradication of corona virus is still a far cry.
(A) very distant
(B) very easy
(C) very large
(D) very fast

Answer

Ans. (A) very distant


7. Select the misspelt word.
(A) parachute
(B) partner
(C) tarriff
(D) sergeant

Answer

Ans. (C) tarriff
Correct spelling of tarriff is TARIFF.


8. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options, pick out one that gives their correct order.
A. This flight takes place on a hot summer day.
B. It has a pair of wings but bites them off after its ‘wedding” flight.
C. In the heat, the queen leaves the nest and goes out to meet a drone, high up in the air.
D. The queen is the mother of the entire population of a colony of ants.
(A) DBAC
(B) ACBD
(C) CABD
(D) BACD

Answer

Ans. (A) DBAC


9. Select the correct passive form of the given sentence.
The prisoners of this jail have woven these carpets.
(A) These carpets wove the prisoners of this jail.
(B) These carpets were woven by the prisoners of this jail.
(C) These carpets have been woven by the prisoners of this jail.
(D) The prisoners have been woven by these carpets of this jail.

Answer

Ans. (C) These carpets have been woven by the prisoners of this jail.

When we change present perfect tense then been is added.


10. Select the correct passive form of the given sentence.
The gardener said to the children, “Please do not pluck any flowers”.
(A) The gardener told to the children to kindly not pluck any flowers.
(B) The gardener requested to the children please don not pluck any flowers.
(C) The gardener requested the children not to pluck any flowers.
(D) The gardener ordered the children to not pluck any flowers.

Answer

Ans. (C) The gardener requested the children not to pluck any flowers.


11. Select the most appropriate Antonym of the given word.
RESOLVE
(A) decide
(B) analyse
(C) agree
(D) refuse

Answer

Ans. (D) refuse.


12. Select the most appropriate one word substitution for the given words.
Speed greater than that of a sound
(A) harmonic
(B) supersonic
(C) subsonic
(D) cacophonic

Answer

Ans. (B) supersonic


13. Select the most appropriate synonym of the given word.
STRETCH
(A) cease
(B) compress
(C) close
(D) extend

Answer

Ans. (D) extend


14. Select the most appropriate option to fill in the blanks.
I should have stopped them then and there. But it never even __________ to me that I should.
(A) reminded
(B) occured
(C) happened
(D) suggested

Answer

Ans. (B) occured


15. In the given sentence, identify the segment which contains the grammatical error.
Electric heaters were providing to all officers at the guest house.
(A) were providing
(B) to all the officers
(C) at the guest house
(D) Electric heaters

Answer

Ans. (A) were providing

‘were provided’ will be used in place of ‘were providing’


16. Select the option which means the same as the group of words given.
A place where Buddhist monks live
(A) Pagoda
(B) Monastery
(C) Temple
(D) Stupa

Answer

Ans. (B) Monastery


17. Fill in the blank with most appropriate word.
__________ of adulterated food stuff being sold in the market.
(A) Beware
(B) Wary
(C) Aware
(D) Cautions

Answer

Ans. (A) Beware


18. In the given sentence, identify the segment which contains a grammatical error.
Why didn’t you submitted your project on time?
(A) on time
(B) you submitted
(C) your project
(D) why didn’t

Answer

Ans. (B) you submitted

Always use first form of verb with did. Therefore use you submit instead of you submitted.


19. Select the most appropriate synonym of the given word.
PRUDENT
(A) reckless
(B) hasty
(C) cautious
(D) rude

Answer

Ans. (C) cautious

Reckless = not thinking about possible bad or dangerous results


20. Select the most appropriate antonym of the given word.
PRECIOUS
(A) costly
(B) rare
(C) simple
(D) cheap

Answer

Ans. (D) cheap


COMPREHENSHION
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Before the giant waves slammed into the coast in India and Sri Lanka, wild and domestic animals (1) __________ to know what was about to happen. (2) ________ fled to safety. According to eyewitness (3) __________ , elephants screamed and ran for (4) _________ grounds, dogs refused to go outdoors, flamingoes, abandoned (5) __________ low-lying breeding areas and zoo animals rushed into their shelters.

21. Select the most appropriate option for blank no. 1.
(A) seem
(B) were seemed
(C) seemed
(D) seeming

Answer

Ans. (C) seemed


COMPREHENSHION
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Before the giant waves slammed into the coast in India and Sri Lanka, wild and domestic animals (1) __________ to know what was about to happen. (2) ________ fled to safety. According to eyewitness (3) __________ , elephants screamed and ran for (4) _________ grounds, dogs refused to go outdoors, flamingoes, abandoned (5) __________ low-lying breeding areas and zoo animals rushed into their shelters.

22. Select the most appropriate option for blank no. 2.
(A) They
(B) Us
(C) Them
(D) We

Answer

Ans. (A) They


COMPREHENSHION
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Before the giant waves slammed into the coast in India and Sri Lanka, wild and domestic animals (1) __________ to know what was about to happen. (2) ________ fled to safety. According to eyewitness (3) __________ , elephants screamed and ran for (4) _________ grounds, dogs refused to go outdoors, flamingoes, abandoned (5) __________ low-lying breeding areas and zoo animals rushed into their shelters.

23. Select the most appropriate option for blank no. 3.
(A) explanations
(B) accounts
(C) narrations
(D) statement

Answer

Ans. (B) accounts


COMPREHENSHION
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Before the giant waves slammed into the coast in India and Sri Lanka, wild and domestic animals (1) __________ to know what was about to happen. (2) ________ fled to safety. According to eyewitness (3) __________ , elephants screamed and ran for (4) _________ grounds, dogs refused to go outdoors, flamingoes, abandoned (5) __________ low-lying breeding areas and zoo animals rushed into their shelters.

24. Select the most appropriate option for blank no. 4.
(A) more high
(B) higher
(C) high
(D) highest

Answer

Ans. (C) high


COMPREHENSHION
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Before the giant waves slammed into the coast in India and Sri Lanka, wild and domestic animals (1) __________ to know what was about to happen. (2) ________ fled to safety. According to eyewitness (3) __________ , elephants screamed and ran for (4) _________ grounds, dogs refused to go outdoors, flamingoes, abandoned (5) __________ low-lying breeding areas and zoo animals rushed into their shelters.

25. Select the most appropriate option for blank no. 5.
(A) theirs
(B) their
(C) our
(D) her

Answer

Ans. (B) their


 

2 thoughts on “SSC CHSL English Mock Test for competitive exams Online”

Leave a Comment

error: cclchapter.com