Stars and the Solar System Class 8 Science Chapter 17 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 17 MCQ Question Answer of Stars and The Solar System NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System MCQ Question Answer.

Stars and The Solar System Class 8 MCQ Question Answer

1. Every object in space is called
(a) Planets
(b) Solar system
(c) Galaxy
(d) Celestial objects

Answer

Ans. (d) Celestial objects


2. Moon completes its one rotation around Earth is 
(a) 27 days
(b) 28 days
(c) 29 days
(d) 30 days

Answer

Ans. (a) 27 days ( 27 days 7 hours and 43 minutes Exactly )


3. The study of celestial objects is called
(a) Galaxy
(b) Astronomy
(c) Astrology
(d) Astronaut

Answer

Ans. (b) Astronomy


4. Who was the first human that stepped on moon?
(a) Edwin Aldrin
(b) Neil Armstrong
(c) James Bond
(d) Neil Patel

Answer

Ans. (b) Neil Armstrong


5. What is the approximate distance of Sun from the Earth?
(a) 10crore Km
(b) 15crore Km
(c) 20crore Km
(d) 25crore Km

Answer

Ans. (b) 15crore Km


6. What is the nearest star from Earth after Sun?
(a) Alpha Centauri
(b) Proxima Centauri
(c) Pole star
(d) Milky Way

Answer

Ans. (b) Proxima Centauri


7. What is the Unit for measure distance between stars and planets at long distances?
(a) Kilometer
(b) Meter
(c) Light year
(d) all the above

Answer

Ans. (c) Light year


8. What is the name of the star that is used for Travelling into oceans?
(a) sun
(b) Moon
(c) Pole Star
(d) Proxima Centauri

Answer

Ans. (c) Pole Star


9. Ursa Major Constellation is also known as
(a) Big Dipper
(b) Great Bear
(c) Saptarshi
(d) All the above

Answer

Ans. (d) All the above


10. How many stars made Constellation named Great Bear?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

Answer

Ans. (c) 7


11. How many plants are there in our Solar System?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

Answer

Ans. (c) 8


12. What is the nearest planet from the sun?
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Earth
(d) Mars

Answer

Ans. (a) Mercury


13. What is the biggest planet from the sun?
(a) Mars
(b) Jupiter
(c) Saturn
(d) Uranus

Answer

Ans. (b) Jupiter


14. What is the name of the planet that have life?
(a) Mars
(b) Earth
(c) Venus
(d) Jupiter

Answer

Ans. (b) Earth


15. What is the name of Indian Space Research Organisation?
(a) NASA
(b) ISRO
(c) ROSKOSMOS
(d) CNSA

Answer

Ans. (b) ISRO


16. What is the name of the planet that has highest number of Moons?
(a) Saturn
(b) Jupiter
(c) Uranus
(d) Neptune

Answer

Ans. (b) Jupiter


17. Objects that fall on Earth surface from space is called?
(a) Asteroids
(b) Comets
(c) Meteor
(d) Meteorite

Answer

Ans. (d) Meteorite


18. Which of the following is not a member of the solar system?
(a) Asteroid
(b) Satellite
(c) Constellation
(d) Comet

Answer

Ans. (c) Constellation


19. Which of the following is not a planet of the sun?
(a) Sirius
(b) Mercury
(c) Saturn
(d) Mars

Answer

Ans. (a) Sirius


20. What is the name of the planet that has rings around it?
(a) Jupiter
(b) Mars
(c) Saturn
(d) Earth

Answer

Ans. (c) Saturn


21. What is the device that is used to see space objects?
(a) Microscope
(b) Telescope
(c) Kaleidoscope
(d) None

Answer

Ans. (b) Telescope


Leave a Comment

error: Content is protected !!