The Earth in the Solar System Class 6 Geography Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 6 Geography The Earth in the Solar System MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 6 Geography Notes, Textual Question Answer and Important Question Answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 6 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System MCQ Question Answer.

The Earth in the Solar System Class 6 Geography Chapter 1 MCQ Question Answer


1. The planet known as the Earth’s twin is..
(A) Jupiter
(B) Saturn
(C) Venus
(D) Uranus

Answer

Ans. (C) Venus.


2. Which is the third nearest planet to the sun ?
(A) Venus
(B) Earth
(C) Mercury
(D) Saturn

Answer

Ans. (B) Earth.


3. All the planets move around the sun in a ……
(A) Circular path
(B) Rectangular path
(C) Elongated path
(D) none of

Answer

Ans. (C) Elongated path.


4. The pole star indicates the direction of the :
(A) South
(B) North
(C) East
(D) West

Answer

Ans. (B) North.


5. Asteroids are found between the orbits of :
(A) Saturn and Jupiter
(B) Mars and Jupiter
(C) Earth and Mars.
(D) Sun and Mercury

Answer

Ans. (B) Mars and Jupiter.


6. In which day moon disappears?
(A) Poornima
(B) amavasya
(C) trayodashi
(D) None of these.

Answer

Ans. (A) Poornima.


7. In which day Sun disappears?
(A) Poornima
(B) amavasya
(C) trayodashi
(D) None of these.

Answer

Ans. (B) amavasya.


8. The sun is a…
(A) planet
(B) star
(C) asteroid
(D) comet

Answer

Ans. (B) star.


9. How many planets are present in our solar system?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9

Answer

Ans. (C) 8.


10. Speed of light is
(A) 300000 km per second
(B) 3 km per second
(C) 300 km per second
(D) 30000 km per second

Answer

Ans. (A) 300000 km per second


11. time taken by the light of sun to reach Earth is..
(A) about 6minutes
(B) about 7 minutes
(C) about 8 minutes
(D) about 12 minutes

Answer

Ans. (C) about 8 minutes(exact 500sec).


12. Natural satellite of earth is
(A) Jupiter
(B) Saturn
(C) moon
(D) sun.

Answer

Ans. (D) sun.


Leave a Comment

error: Content is protected !!