The Human Eye and The Colourful World Class 10 Science Chapter 11 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 11 The Human Eye and The Colourful World MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 11 The Human Eye and The Colourful World MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

The Human Eye and The Colourful World Class 10 Science MCQ

1.  The change in focal length of an eye lens is caused by the action of the :
(A) Pupil
(B) Retina
(C) Ciliary muscles
(D) Iris

Answer

Ans. (C) Ciliary muscles


2. The main reason behind the advanced sunrise and delayed sunset is ……………. of light.
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Deviation
(D) Scattering

Answer

Ans. (B) Refraction


3. The human eye forms the image of an object at its :
(A) Cornea
(B) Retina
(C) Iris
(D) Pupil

Answer

Ans. (B) Retina


4. Eye lens forms which type of image on Retina ?
(a) Real and erect
(b) Real and inverted
(c) Virtual and erect
(d) Virtual and inverted

Answer

Ans. (b) Real and inverted


5. The blue colour of sky is due to :
(A) Reflection of light
(B) Scattering of light
(C) Dispersion of light
(D) Refraction of light

Answer

Ans. (B) Scattering of light


6. In Hypermetropia, a person is not able to see :
(A) Distant objects
(B) Nearby objects
(C) Objects of different colors
(D) None of these

Answer

Ans. (B) Nearby objects


7. At the time of sunrise and sun-set, the cause of reddening of sun & its surroundings is due to the …………. of short wave length of light.
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Scattering
(D) None of the above.

Answer

Ans. (C) Scattering


8. The cloudiness or milky condition of the crystalline lens of a person shows which defect of the eye :
(A) Cataract
(B) Colour Blindness
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these

Answer

Ans. (A) Cataract


9. Twinkling of stars is mainly due to :
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Scattering
(D) None of these

Answer

Ans.(B) Refraction


10. A person who is unable to recognize different colours suffers from :
(A) Cataract
(B) Colour blindness
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these

Answer

Ans. (B) Colour blindness


11. Part of eye that controls the amount of light entering into the eye :
(a) Cornea
(b) Eyeball
(c) Iris
(d) Pupil

Answer

Ans. (d) Pupil


12. At the time of sunrise or sunset, the cause of reddening of Sun is due to the scattering of which rays of light ?
(A) Red rays
(B) Blue rays
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these

Answer

Ans. (A) Red rays


13. In Myopia, a person can not see :
(A) Nearby objects
(B) Distant objects
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these

Answer

Ans. (A) Nearby objects


14. Part of the eye that controls the size of the pupil is called as :
(a) Eyeball
(b) Cornea
(c) Iris
(d) Retina

Answer

Ans. (c) Iris


15. Thin membrane through which light enters the eye is called as :
(a) Eyeball
(b) Cornea
(c) Iris
(d) Pupil

Answer

Ans. (b) Cornea


16. The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is about
(A) 25cm
(B) 50 cm
(C) 1m
(D) 25m

Answer

Ans. (A) 25cm


17. The human eye can focus on objects at different distances by adjusting the focal length of the eye lens. This is due to
(A) presbyopia
(B) accommodation
(C) near sightedness
(D) far sightedness

Answer

Ans. (B) accommodation.


18. Splitting of white light into seven colours is called
(A) refraction
(B) reflection
(C) dispersion
(D) scattering

Answer

Ans. (C) dispersion


19. diameter of eye ball is
(A) 2.3cm
(B) 3cm
(C) 4cm
(D) 1.5cm

Answer

Ans. (A) 2.3cm


Leave a Comment

error: Content is protected !!