Water Resources Class 12 Geography Chapter 6 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 भूगोल / bhugol / Geography in hindi Chapter 6 objective type / mcq question answer of Water Resources NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 Indian People and Economy NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 Geography Indian People and Economy Chapter 6 Water Resources MCQ Question Answer.

Water Resources Class 12 MCQ Question Answer

1. Which one of the following types describes water as a resource?
(A) Abiotic resource
(B) Non-renewable Resources
(C) Biotic Resource
(D) Cyclic Resource

Answer

Ans. (D) cyclic Resource


2. Which one of the following south Indian states has the highest groundwater utilisation (in per cent) of its total ground water potential?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Kerala

Answer

Ans. (A) Tamil Nadu


3. The highest proportion of the total water used in country is in one of the following sectors?
(A) Irrigation
(B) Industries
(C) Domestic use
(D) None of the above

Answer

Ans. (A) Irrigation.


4. Which of the following is true?
(A) Environment protection act 1986
(B) Water cess act 1977
(C) water (prevention and control of pollution) act 1974
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above


5. When was India’s national water policy implemented?
(A) 1990
(B) 2002
(C) 2012
(D) 2015

Answer

Ans. (B) 2002


6. About how much percent area of earth is covered with water?
(A) 29
(B) 71
(C) 25
(D) 75

Answer

Ans. (B) 71.


7. When Jal Kranti Abhiyan was launched by government of India?
(A) 2015-16
(B) 2016-17
(C) 2014-15
(D) none of the above

Answer

Ans. (A) 2015-16


8. Which of the following is water side management programme?
(A) Haryali
(B) Neeru – Meeru
(C) Arvary Pani Sansad
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above


9. Which of the following name is given to rain water harvesting technique in Rajasthan?
(A) Kund
(B) Tanka
(C) both A and B
(D) none of the above

Answer

Ans. (C) both A and B.


10. What is the full form of CPCB?
(A) CENTRAL POLLUTION CONTROL BOARD
(B) CENTRAL BOARD OF POLLUTION CONTROL
(C) CENTRAL POPULATION CONTROL BOARD
(D) CENTRAL BOARD

Answer

Ans. (A) CENTRAL POLLUTION CONTROL BOARD.


11. Intensive irrigation in Punjab Haryana and western Uttar Pradesh effects
(A) increase in salinity of the soil
(B) depletion of groundwater irrigation
(C) both A and B
(D) none of the above

Answer

Ans. (C) both A and B


12. The mean annual flow of water in India is
(A) 1111 cubic km
(B) 1869 cubic km
(C) 3000 cubic km
(D) 1555 cubic km

Answer

Ans. (B) 1869 cubic km


13. About how much percent of water resources do India have?
(A) 12%

(B) 10%
(C) 3%
(D) 4%

Answer

Ans. (D) 4%


14. Percentage of freshwater present in world is about
(A) 12%
(B) 10%
(C) 3%
(D) 4%

Answer

Ans. (C) 3%


Leave a Comment

error: Content is protected !!