Consumer Rights Class 10 Economics Chapter 5 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 10 Economics Chapter 5 MCQ Question Answer of Consumer Rights NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 10 Economics Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 10 Economics NCERT Solution

NCERT Solution for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights MCQ Question Answer.

Consumer Rights Class 10 MCQ Question Answer

1. In which year year United nation adopted the UN guidelines for consumer protection?
(A) 1972
(B) 1985
(C) 1987
(D) 2002

Answer

Ans. (B) 1985


2. Full form of COPRA is
(A) Consumer Protection Action
(B) Consumer Protect Act
(C) Consumer Protection Act
(D) Consumer Performance Act

Answer

Ans. (C) Consumer Protection Act


3. In which year COPRA enacted in India?
(A) 1986
(B) 1987
(C) 2002
(D) 2015

Answer

Ans. (A) 1986


4. Full form of MRP is
(A) Minimum Retail Price
(B) Minimum Support Price
(C) maximum Support Price
(D) Maximum Retail Price

Answer

Ans. (D) Maximum Retail Price


5. In which year RTI was enacted in India?
(A) Oct 2004
(B) Oct 2005
(C) Oct 2006
(D) Oct 2007

Answer

Ans. (B) Oct 2005


6. Full form of RTI is
(A) Right to Induction
(B) Right to
(C) Right to Information
(D) Right to

Answer

Ans. (C) Right to Information


7. In which day National consumer day celebrated in India?
(A) 15 March
(B) 21 June
(C) 23 December
(D) 24 December

Answer

Ans. (D) 24 December


8. Which one of the following logo is used for standardisation of agricultural products?
(A) ISI
(B) ISO
(C) Hallmark
(D) Agmark

Answer

Ans. (D) Agmark


9. Which one of the following logo is used for the standardization of consumer good?
(A) ISI
(B) ISO
(C) Hallmark
(D) Agmark

Answer

Ans. (A) ISI


Leave a Comment

error: Content is protected !!