Sectors of the Indian Economy Class 10 Economics Chapter 2 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 10 Economics Chapter 2 MCQ Question Answer of Sectors of the Indian Economy NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 10 Economics Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 10 Economics NCERT Solution

NCERT Solution for Class 10 Economics Chapter 2 Sectors of the Indian Economy MCQ Question Answer.

Sectors of the Indian Economy Class 10 MCQ Question Answer

1. The sectors are classified into public and private sector on the basis of:
(A) employment conditions
(B) the nature of economic activity
(C) ownership of enterprises
(D) number of workers employed in the enterprise

Answer

Ans. (C) ownership of enterprises.


2. Production of a commodity, mostly through the natural process, is an activity in which sector.
(A) primary
(B) secondary
(C) tertiary
(D) information technology

Answer

Ans. (A) primary.


3. GDP is the total value of __ produced during a particular year.
(A) all goods and services
(B) all final goods and services
(C) all intermediate goods and services
(D) all intermediate and final goods and services

Answer

Ans. (B) all final goods and services.


4. In terms of GDP the share of tertiary sector in 2003 is
(A) between 20% to 30%
(B) between 30% to 40%
(C) between 50% to 60%
(D) 70 %

Answer

Ans. (C) between 50% to 60%.


5. The objective of NREGA 2005 is to provide
(A) Right to education
(B) Right to Information
(C) Right to work
(D) Right to freedom

Answer

Ans. (C) right to work


6. Which one of the following is odd from the given as — teacher, doctor, vegetable vendor, Lawyer etc
(A) teacher
(B) doctor
(C) vegetable vendor
(D) Lawyer

Answer

Ans. (C) vegetable vendor. Because this directly help in the production of goods.


7. Under NREGA scheme 2005 how many days employment is guaranteed?
(A) 60 days
(B) 80 days
(C) 100 days
(D) 120 days

Answer

Ans. (C) 100 days


8. Which one of the following is odd from the given as — MTNL, Indian railways, Air India, Jet Airways, All India radio.
(A) MTNL
(B) Jet Airways
(C) Air India,
(D) All India radio

Answer

Ans. (B) Jet Airways


9. In which sector workers don’t produce goods?
(A) Primary sector
(B) Secondary sector
(C) Tertiary sector
(D) Information technology

Answer

Ans. (C) Tertiary sector


10. Full form of GDP is
(A) Gross Development Product
(B) Gross Diary Product
(C) Gross Domestic Product
(D) Gross Director Production

Answer

Ans. (C) Gross Domestic Product


11. The sector are classified into public and private sectors on the basis of :
(A) employment conditions
(B) the nature of economic activity
(C) ownership of enterprises
(D) number of workers employed in the enterprise

Answer

Ans. (C) ownership of enterprises


12. Production of a goods by exploiting the natural resources is an activity of which sector?
(A) Primary
(B) secondary
(C) Tertiary
(D) information technology

Answer

Ans. (B) secondary


13. Which sector contributes maximum to GDP of India?
(A) primary
(B) secondary
(C) Tertiary
(D) information technology

Answer

Ans. (C) Tertiary


14. Activities of primary, secondary and tertiary sectors are
(A) interdependent
(B) dependent
(C) independent
(D) None of the above.

Answer

Ans. (A) interdependent


Leave a Comment

error: Content is protected !!