Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 History Chapter 2 MCQ Question Answer

Class 9 History Socialism in Europe and the Russian Revolution MCQ Question Answer NCERT Solution. NCERT Class 9 History MCQ Question Answer and Important Question Answer in Hindi also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution MCQ Question Answer.

Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ Question Answer


1. Who introduced collectivization of agriculture in Russia ?
(A) Lenin
(B) Stalin
(C) Louis XVI
(D) Tsar

Answer

Ans. (B) Stalin


2. Within how many days Tsar’s first duma was dismissed?
(A) 65 days
(B) 70 days
(C) 75 days
(D) 80 days

Answer

Ans. (C) 75 days


3. Who was the king of Russia in 1917?
(A) Tzar Nicholas-I
(B) Tzar Nicholas-II
(C) Alexander-II
(D) Alexander-III

Answer

Ans. (B) Tzar Nicholas-II


4. When was Russian Social Democratic Labour Party founded?
(A) 1850
(B) 1888
(C) 1898
(D) 1905

Answer

Ans. (C) 1898


5. Tsarina Alexandra was the wife of
(A) Napoleon
(B) Nicholas II
(C) Louis XVI
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) Nicholas II


6. Giuseppe Mazzini belongs to which country?
(A) India
(B) Italy
(C) France
(D) England

Answer

Ans. (B) Italy


7. Full form of SPD is
(A) Social Public Party
(B) Social Party Democratic
(C) Social Democratic Party
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Social Democratic Party


8. In which year Russian Revolution took place?
(A) October 1916
(B) October 1917
(C) October 1918
(D) October 1919

Answer

Ans. (B) October 1917


9. In which year Socialist Revolutionary Party formed?
(A) 1815
(B) 1865
(C) 1900
(D) 1905

Answer

Ans. (C) 1900


10. In which year Comintern was formed?
(A) 1900
(B) 1905
(C) 1917
(D) 1919

Answer

Ans. (D) 1919


11. Bloody Sunday was happened in
(A) 1899
(B) 1905
(C) 1914
(D)1915

Answer

Ans. (B) 1905


12. In which year Tsar created first Duma?
(A) 1900
(B) 1903
(C) 1905
(D) 1907

Answer

Ans. (C) 1905


13. In which year Tsarist autocracy collapsed?
(A) 1909
(B) 1912
(C) 1915
(D) 1917

Answer

Ans. (D) 1917


14. Who was the leader of Bolshevik?
(A) Napoleon
(B) Vladimir Lenin
(C) Zar
(D) Garibaldi

Answer

Ans. (B) Vladimir Lenin


15. When did the First World War break out?
(A) 1914
(B) 1915
(C) 1916
(D) 1917

Answer

Ans. (A) 1914


Leave a Comment

error: cclchapter.com