The Story of Village Palampur Class 9 Economics Chapter 1 MCQ Question Answer

Class 9 Economics The Story of Village Palampur MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Economics MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Economics NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Economics  Chapter 1 The Story of Village Palampur MCQ Question Answer.

The Story of Village Palampur Class 9 MCQ Question Answer

Chapter 1 MCQ Question Answer

Q. 1. When Green revolution was started in India?
(A) 1960s
(B) 1970s
(C) 1980s
(D) 1950s

Answer

Ans. (A) 1960s.


Q. 2. What is the main activity in Village Palampur ?
(A) Transport
(B) Farming
(C) Dairy
(D)Manufacturing.

Answer

Ans. (B) Farming.


Q. 3. Which is among the nearest village to Palampur ?
(A) Shahpur
(B) Dehra.
(C) Raiganj
(D) Paharganj

Answer

Ans. (C) Raiganj.


Q. 4. How many families of several different castes live in Palampur ?
(A) 450
(B) 650
(C) 250
(D) 650

Answer

Ans. (A) 450.


Q. 5. To grow more than one crop on a piece of land during the year is known as …………….?
(A) Uni cropping
(B) Multiple cropping
(C) Production
(D) Farming.

Answer

Ans. (B) Multiple cropping.



Q. 6. What is name of nearest town to village Palampur ?
(A) Shahpur
(B) Govindpur
(C) Durgapur
(D) Raiganj.

Answer

Ans. (A) Shahpur.


Q. 7. Which of the Following is necessary for production ?
(A) Land
(B) Labour
(C) Physical and Human Capital
(D) All of these.

Answer

Ans. (D) All of these.


8. Which is the most abundant factor of production?
(A) Entrepreneur
(B) Capital
(C) Land
(D) Labour.

Answer

Ans. (D) Labour


Q. 9. Which of the following is a fixed capital ?
(A) Money
(B) Tool
(C) Raw material
(D) All of these.

Answer

Ans. (B) Tools.


Q. 10. What is HYV ?
(A) High Yield Variety
(B) Highest Yielding Varieties
(C) Hyderabad Yellow Village
(D) High Yellow Varieties.

Answer

Ans. (A) High Yield Variety


Q. 11. Which of the following is not a factor of production?
(A) Labour
(B) Capital
(C) Land
(D) Trade.

Answer

Ans. (D) Trade.


Q. 12. Which of the following is not a non farming activity?
(A) Transport
(B) Sowing crops
(C) Shop keeping
(D) Dairy

Answer

Ans. (B) Sowing crops.


5 thoughts on “The Story of Village Palampur Class 9 Economics Chapter 1 MCQ Question Answer”

  1. Sum option you given into the answer is wrong please read carefully and correct it 🙏

    Reply
  2. 10th question is wrong plz read and check.
    its correct option is a not c.
    its given in the book also.
    plz check and rectify.

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!